Opozicija: SDS selektivna pri korupciji v zdravstvu

Slovenija 14. Sep 202116:00 > 16:14 1 komentar
Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Opozicijski poslanci so ob objavi novih fotografij druženja premierja Janeza Janše in lobista Boža Dimnika kritični do selektivnosti SDS pri opozarjanju na korupcijo v zdravstvu. Janševa pojasnila so želeli slišati na četrtkovi seji komisije za nadzor javnih financ, a se je premier ne bo udeležil. Na podlagi novih dejstev naj o Janševih stikih odločijo tudi pristojni organi, so še pozvali v opoziciji.

Ob objavi novih fotografij, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna, so opozicijski poslanci do prvaka SDS kritični. Ocenili so, da je največja vladna stranka, ki jo vodi Janša, pri opozarjanju na zlorabe in korupcijo selektivna.

Spomnimo, da je julija odmevalo razkritje portala Necenzurirano, da se je Janša na dopustu leta 2003 na golf turnirju na Mavriciju družil z Marčičem in Dimnikom. Marčič je za tem komisiji DZ za nadzor javnih financ sporočil, da je Janšo takrat srečal prvič in povsem po naključju, turnir na Mavriciju pa da obiskuje pogosto. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je Janša sicer večkrat igral golf na Mavriciju, nikoli pa ni bil na Mavriciju v času, ko je bil predsednik vlade. V oddaji 24ur zvečer so včeraj objavili fotografije, ki dokazujejo več srečanj. Tako so prikazali fotografije druženja Janše in Dimnika avgusta 2016 na zasebni jahti Marčiča na Hrvaškem. Leta 2017 pa sta se Janša in Dimnik družila v “prijetnem domačem vzdušju”.

Pavšič: Takšno razkritje bi bilo v normalni državi razlog za odstop

Razkritja po besedah poslanca LMŠ Roberta Pavšiča kažejo na “sistemsko zlorabo nosilcev politične moči v Sloveniji, ko gre za javni denar”. Pojasnil je, da so poslanci želeli, da bi se premier udeležil četrtkove seje komisije za nadzor javnih financ, kjer bi imel možnost pojasniti podrobnosti dogajanja na Mavriciju in Jadranskem morju. Komisija mu je ponudila tri termine in možnost, da sam izbere najugodnejši trenutek, je povedal Pavšič ter dodal, da je premier danes poslal opravičilo, da se seje ne bo udeležil. “V kakršnikoli normalni, demokratični državi je takšno razkritje ekspliciten razlog ne samo za podajanje odgovorov, ampak za odstop,” je poudaril poslanec.

Spomnil je, da premier Janša ne odgovarja na vabila na redna delovna telesa in tudi ne na vabila na seje preiskovalnih komisij, kot je komisija, na kateri ugotavljajo morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri sprejemanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19. To vodi prav Pavšič. Ker ima, tako pravi poslanec LMŠ, premier “očitno velike težave z dvigovanjem pošte”, mu je vabilo na to preiskovalno komisijo izročil kar na seji državnega zbora.

“To ni več zgolj nedopustno – kar počenja predsednik vlade, postaja protiustavno. Po ustavi je namreč dolžan odgovarjati na vprašanja poslancev,” je rekel Pavšič. “Parlamentarci smo postavljeni pred težko preizkušnjo, kaj še lahko naredimo, da se bo vlada odzvala in opravila svojo ustavno nalogo,” je poudaril. Na redna delovna telesa lahko premierja zgolj povabijo. Kot predsednik preiskovalne komisije lahko Pavšič ob neupoštevanju vabil odredi tudi prisilno privedbo, a je do tega po njegovih navedbah še nekaj potez.

Robert Pavšič
Robert Pavšič (Vir: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Pavšič je še poudaril, da mora vsak, ki je počel nečednosti, zanje odgovarjati, ne glede na politično opredeljenost. “Preteklo dogajanje kaže na veliko selektivnost pri preiskovanju teh nečednih dejanj,” je dejal. Spomnil je na preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi prav Janševa SDS. V preteklosti je to preiskovalno komisijo vodila Jelka Godec, sedaj pa dela pod vodstvom Karmen Furman. “V istem času, ko je Jelka Godec na razpelo pripenjala ene dobavitelje, je očitno hkrati ščitila nekatere druge dobavitelje,” je poudaril Pavšič.

Na to so opozorili tudi v Levici. “SDS je v preteklosti veliko povedala o korupciji v zdravstvu, omrežjih in dobaviteljih. Prikladno pa je izpustila, da so ti dobavitelji povezani tudi z njimi,” je dejal Miha Kordiš.

“Zadevo je treba nemudoma preiskati in zahtevati jasne odgovore,” se strinja poslanec SAB Andrej Rajh in dodaja, da morajo o stikih poročati ne zgolj predsednik vlade temveč tudi ministri in direktorji bolnišnic. Zaskrbljen je, da največja vladna stranka vodi preiskovalno komisijo, s katero po njegovih besedah “zakriva bistvo problema in odvrača pozornost”.

Židan: Na podlagi novih dejstev morajo organi odločati ponovno

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sicer že pregledala Janševe stike z golf izleta na Mavriciju. Predsednik Robert Šumi je prejšnji teden za N1 dejal, da pri slednjih niso zaznali nepravilnosti. Vse podatke, ki jih o tem primeru imajo, so odstopili državnemu zboru, je povedal Šumi. “Z našega vidika v tem kontekstu nismo ugotovili konkretne kršitve, to pa smo tudi zapisali v svojem odgovoru,” je navedel. Lobističnih stikov z omenjenimi ljudmi Janez Janša ni prijavil.

Pristojni organi morajo na podlagi novih dejstev odločati ponovno, je prepričan poslanec SD Dejan Židan. Pričakuje pa, “da ne bodo najbolj glasno k prijetju tatu pozivali tisti, ki tako ne smejo kričati.”

Kordiš pa je še povedal, da je za preganjanje korupcije zadolžena cela paleta nadzornih institucij, tudi policija, in ne zgolj KPK. Ocenil je, da to ravnanje kaže znake organiziranega kriminala. “Pod to vlado nismo imeli opravka z organiziranim kriminalom zgolj pri kriznih nabavah ventilatorjev in mask, ampak je to očitno modus operandi na zdravstvenem področju,” je dodal.

V poslanski skupini SDS na naša vprašanja do zdaj še niso odgovorili. V koalicijski SMC pa se danes na to temo ne bodo odzvali.

Na 24ur so poudarili, da je Marčič “od leta 2003 zaslužil več kot 100 milijonov evrov javnega denarja”. V IT-podjetju Marand, katerega lastnik in direktor je Marčič, pa naj bi bil med letoma 2007 in 2014, v času prve in druge Janševe vlade, zaposlen tudi sin Janeza Janše Žan Janša.

Podjetje Integralis, ki je bilo 2019 ustanovljeno skupaj z Boštjanom Jakličem, pa je prejelo več kot osem milijonov evrov javnega denarja. Največ ga je prišlo z ministrstva za javno upravo in generalnega sekretariata Janševe vlade konec leta, takrat še pod vodstvom Boža Predaliča. Slednji je jeseni objavil dva razpisa, ki v proračunu, že potrjenem v parlamentu, nista bila načrtovana, še več – kdor za razpis ni vedel vnaprej, je imel za pripravo na voljo le 48 ur, so razkrili na portalu Necenzurirano.

Hči Boža Dimnika Diana Dimnik pa je lastnica ljubljanskega farmacevtskega podjetja, ki velja za enega največjih dobaviteljev v zdravstvu, ki je doslej s prodajo medicinske opreme državi zaslužilo več kot 200 milijonov evrov, razkriva 24ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje