Otok, na katerem ne bo več mogoče kupiti cigaret

Slovenija 11. Feb 202405:23
Schiermonnikoog
PROFIMEDIA

Od julija bo nakup škatlice cigaret ali tobačnega izdelka za kadilce na nizozemskem otoku pravi podvig. Otok je med prvimi na svetu, ki je sprejel drastičen ukrep.

Otok Schiermonnikoog na severu Nizozemske je miren in na njem skoraj ni avtomobilov.

Niso prepovedani, ampak otok je, tako kot večina Nizozemske, precej raven, tako da večina prebivalcev hodi peš ali se vozi s kolesi. Zaradi tega se lahko otok pohvali z nadpovprečno čistim zrakom, za katerega pa se zdi, da utegne postati še čistejši, piše portal N1 Beograd.

Otok se je odločil, da bo popolnoma prepovedal prodajo cigaret in tobačnih izdelkov v supermarketih in trgovinah s prehrano. Ta revolucionarna poteza je naletela na precejšnje zanimanje, saj je otok med prvimi na svetu, ki je uvedel tako strogo prepoved. Uredba bo začela veljati 1. julija.

Uredba ne pomeni popolne prepovedi prodaje tobačnih izdelkov, saj bo ta še naprej dovoljena na bencinskih črpalkah in v specializiranih trgovinah, vendar ta izjema kadilcem na otoku ne pomeni veliko. Na otoku, kjer živi nekaj manj kot tisoč prebivalcev, ni ne bencinske črpalke ne specializirane trgovine s tobačnimi izdelki, ampak samo en supermarket.

Tudi kupovanje tobačnih izdelkov po spletu je na otoku že od lani prepovedano.

Tako bodo morali kadilci cigarete kupovati v majhnem pristanišču Lauversung na celini, do koder pa lahko pridejo le s trajektom ali svojim plovilom. Pa še tam se bo julija edina prodajalna cigaret zaprla, tako da bodo najbolj trdovratni kadilci narediti še 20 kilometrov dlje do naslednje prodajalne. Nakup cigaret bo tako postal precejšen podvig.

Ambiciozen nizozemski načrt: "Generacija brez dima" do leta 2040

Ukrep nizozemskega otoka je v skladu z ambicioznim načrtom nizozemske vlade, ki je napovedala začetek izvajanja načrta za ustvarjanje "generacije brez cigaretnega dima" do leta 2040.

Prvi korak v tem načrtu bo prepoved prodaje tobačnih izdelkov na vseh bencinskih črpalkah v državi leta 2030.

Ekološki aktivisti in strokovnjaki, ki promovirajo zdrav način življenja, take poteze pozdravljajo, nekateri pa opozarjajo, da lahko tovrstne prepovedi privedejo do razcveta ilegalne trgovine s tobačnimi izdelki, podobno kot se je v 30. letih preteklega stoletja zgodilo ob prepovedi alkohola v ZDA.