Otroci alkoholikov – molk je še vedno največja težava

Slovenija 12. Feb 202307:34 0 komentarjev
Alkohol
PROFIMEDIA

Društvo za pomoč otrokom alkoholikov je ob začetku mednarodnega tedna otrok alkoholikov izpostavilo, da je molk še vedno največji problem v družinah, zaznamovanih z alkoholizmom. Po njihovem mnenju so največje žrtve otroci, ki zaradi občutka krivde in strahu pred posledicami o tem ne upajo govoriti, so opozorili.

Zaradi želje po večjem ozaveščanju in destigmatizaciji problematike alkoholizma v družinah društvo v sodelovanju z društvom Žarek upanja in Zvezo klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije od danes do sobote organizira ozaveščevalno kampanjo.

Osrednji dogodek kampanje bo sredina okrogla miza naslovom Otroci alkoholikov, skrbni varuhi družinske skrivnosti, so napovedali.

S kampanjo želijo predvsem vzpodbuditi družine, ki trpijo zaradi alkoholizma, da prekinejo molk in poiščejo pomoč. “Otrokom alkoholikov sporočamo, da spregovoriti o težavah ne pomeni nezvestobe družini, temveč pripomore k temu, da se počutijo bolje in manj osamljene v svoji stiski,” so še poudarili.

V društvu so zapisali, da ima po nekaterih podatkih vsaka četrta družina v Sloveniji izkušnjo s problematiko alkoholizma. “Otrok alkoholika živi z nenapisanimi pravili, ki so: ne govori, ne zaupaj, ne čuti,” so dodali.

Iz zvestobe do družine in strahu pred posledicami za družino svoje stiske otrok tako ne zaupa nikomur. Alkoholizem postane družinska skrivnost, ki potisne otroke alkoholikov in ostale družinske člane v izolacijo ter jim vzbudi občutek krivde in sramu, so poudarili.

Ob tem so pojasnili, da je po podatkih mednarodne raziskave kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico. Izkušnje organizacij kažejo tudi, da se še kot odrasli čutijo krive, če o tem spregovorijo.

Podporo družinam, zaznamovanim z alkoholizmom, v Društvu za pomoč otrokom alkoholikov, društvu Žarek upanja in Zvezi klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije nudijo čez vse leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.