Tudi v sosednjih državah pustošil močan veter: v gondolah ujetih 160 turistov

Svet 18. Jul 202322:17 1 komentar
Twitter/KRONEN ZEITUNG

Nevihtna linija, ki je v torek proti večeru dosegla naše kraje, je precej razdejanja povzročila v Avstriji in severni Italiji, kjer je orkanski veter rušil drevesa enega za drugim. V smučarskih centrih v Salzburgu pa so iz gondol reševali turiste, potem ko so se drevesa podrla na žičnico.

Nevihtna linija, ki je v torek proti večeru dosegla Slovenijo, se je razširila iz severne Italije in Avstrije.

Neurje je Avstrijo prešlo okoli 16. ure. Močan veter je podrl drevo, ki je padlo na žičnico v smučarskem centru Wagrain pri Pongau v Salzburgu. Zaradi tega je obstalo 35 gondol, 144 ljudi je ostalo ujetih. Reševalna akcija je bila uspešno končana okoli 20. ure, poroča Kronen Zeitung. Podobno se je zgodilo tudi v kraju Pinzgau v Salzburgu, kjer so iz gondol po treh urah rešili 13 ljudi.

Pri severnih sosedih so v nekaterih delih v južni Tirolski sicer sunki vetra dosegli 161 kilometrov na uro.

“Samo med Schladmingom in Haus im Ennstalom je okoli dva ducata dreves padlo na cesto,” povzema avstrijski portal bilanco gasilcev. V Oberhausu blizu meje z Lihtenštajnom se je poškodoval voznik, ko je na njegov avtomobil med vožnjo padlo drevo.

Tudi iz Pongaua poročajo o številnih podrtih drevesih in odkritih strehah, okoli 15 tisoč gospodinjstev je bilo kratek čas brez elektrike. O podobnih težavah poročajo tudi iz drugih delov Avstrije.

O orkanskem vetru poročajo tudi iz severne Italije, kjer je nevihtna linija bila najmočnejša. Grozljiv posnetek, na katerem je videti, kako veter, ki podira drevesa enega za drugim, prihaja iz Santa Stefana iz beneške regije. Na tem območju so uničeni številni gozdovi in odkrite številne strehe.

Vremenska fronta se je nato iz Slovenije pomaknila na Hrvaško, tudi od tam lokalni mediji poročajo o številnih podrtih drevesih, ki so ovirala promet. V Zagrebu so gasilci zaradi vetra posredovali na osmih lokacijah. V Zagorju je zagorela električna napeljava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in TwitterNaložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje