Ponedeljkovo neurje na severu države: podrta drevesa, odkrite strehe in poplave

Slovenija 18. Jul 202309:03 > 09:50 1 komentar
Zalite hiše na Poljani
Gasilci Prevalje/Facebook

Ponedeljek je severu države prinesel nov val neurij. Ta so popoldne težave povzročala na severovzhodu, zvečer pa so se razbesnela na Koroškem. Tudi tokrat so močni sunki vetra odkrivali strehe in podirali drevesa, ponekod pa so narasli hudourniki zalivali objekte.

Vremenska fronta z močnim vetrom in dežjem, ki je v ponedeljek popoldne prešla severovzhod Slovenije, zvečer in ponoči pa tudi Koroško, je povzročila kar nekaj preglavic. Podiralo je drevesa in odkrivalo strehe, v Mežici je meteorna voda zalila skladišče podjetja.

Zaradi posledic močnega vetra in dežja so v ponedeljek popoldne največ prijav prejeli na regijskem centru za obveščanje Maribor, in sicer 13, sledita regijska centra Murska Sobota in Ptuj.

Veter je podiral drevesa, odkril nekaj streh in podrl drog javne razsvetljave. Aktiviranih je bilo 19 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni enoti, poroča center za obveščanje.

Zvečer in v prvem delu noči pa je neurje zajelo del Koroške. Močan veter je na Navrškem Vrhu v občini Ravne na Koroškem odkril streho pomožnega objekta. Posredovali so ravenski poklicni in prostovoljni gasilci, ki so s folijo prekrili okrog 30 kvadratnih metrov strehe objekta.

Precej težav je bilo tudi na območju občine Prevalje. Med drugim je drevo oviralo promet na cesti Prevalje–Mežica, odstranili so ga delavci cestnega podjetja Voc Celje.

Narasli potok je zalil kletne prostore dveh stanovanjskih objektov na Poljani. Posredovali so prevaljski gasilci, ki so s pomočjo delovnega stroja očistili strugo potoka in izčrpali vodo iz zalitih prostorov. Nato so jim na pomoč priskočili še prostovoljni gasilci iz Črne, skupaj z njimi so ob strugo potoka ter obeh objektov namestili še protipoplavne vreče.

Neurje z dežjem je zajelo tudi sosednjo občino Mežica, kjer je meteorna voda zalila skladišče podjetja. Tamkajšnji gasilci so s potopno črpalko izčrpali vodo in očistili prostore, poroča center za obveščanje.

Na avstrijskem Koroškem podrta drevesa, odkrite strehe …

Tudi na avstrijskem Koroškem je v ponedeljek zvečer zlasti na območju Velikovca divjalo silovito neurje, ki je podiralo drevesa. V kampu pri Goslinjskem jezeru je bilo po navedbah gasilcev poškodovanih deset ljudi, ki so jih medicinsko oskrbeli. Gasilci so na območju posredovali več desetkrat, veter je odkrival strehe, med drugim je pri kraju Sinča odkril streho cerkvenega zvonika. Podrta drevesa so marsikje blokirala ceste.

Pri Pliberku je veter pihal s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, padala je toča v velikosti žogic za golf. Začasno je bilo brez elektrike 2500 gospodinjstev, do večera jih je ostalo še 1000. “Najhuje je bilo prizadeto območje okrog Klopinjskega jezera, tam vsepovsod ležijo drevesa,” je dejal predstavnik elektrodistributerja na Koroškem Robert Schmaranz.

Povečana verjetnost za močne nevihte povsod po Sloveniji je napovedana tudi za danes predvsem popoldne in zvečer. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi, zato je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo izdala oranžno vremensko opozorilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje