Pahor na poslovilnem obisku nemškemu predsedniku podelil odlikovanje

Slovenija 13. Okt 202213:43 1 komentar
Nebojša Tejić/STA

Predsednik države Borut Pahor je danes v okviru uradnega obiska v Nemčiji svojemu nemškemu kolegu Franku-Walterju Steinmeierju podelil najvišje državno odlikovanje za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo, so sporočili iz predsedniškega urada.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je predsednika Boruta Pahorja danes gostil v Neustrelitzu v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko, kar je posebna protokolarna forma državniškega obiska, ki ga priredijo le posebnim gostom, navajajo v uradu predsednika.

Pahor je ob tem sporočil, da je “prijateljstvo med Slovenijo in Nemčijo iskreno in trdno in vzbuja upanje, da bomo skupaj premagali probleme, s katerimi se soočamo”. Predsednika sta se že v sredo sestala na zasebni večerji, danes pa se odvija uradni del obiska. Pahor je Steinmeierju danes podelil red za izredne zasluge, po plenarnih pogovorih delegacij obeh držav in skupnem kosilu pa sta predsednika obiskala še elektrarno na biomaso Neustrelitz in center obnovljivih virov energije Mecklenburg-Predpomorjansko.

V ospredju pogovorov obeh predsednikov so bile poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja tudi aktualne evropske in mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino, energetska varnost, podnebna kriza ter širitev EU na regijo Zahodnega Balkana.

Pahor in Steinmeier sta potrdila odlično dvostransko sodelovanje Slovenije in Nemčije in izrazila zadovoljstvo, da politični dialog poteka redno na vseh ravneh. “Obe državi in midva osebno smo zelo privrženi Evropski uniji, oba razumeva pomen enotnosti za soočanje s problemi EU in vseh njenih ljudi,” je poudaril Pahor.

Nebojša Tejić/STA
Nebojša Tejić/STA
Nebojša Tejić/STA
Nebojša Tejić/STA

Predsednika sta spregovorila še o socialnih in gospodarskih posledicah vojne v Ukrajini za prebivalce Evrope. Pahor je ob tem poudaril, da ga dejstvo, da smo skupaj v evropski družini, pomirja. V primerjavi s finančno krizo se je EU hitreje enotno odzvala na težave ob epidemiji covida in zdi se, da je EU hitreje naslovila tudi aktualne težave, je še dodal.

Pahor je Steinmeierju predstavil nekatere poglede glede miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Ob tem je poudaril, da razume pomisleke določenih držav glede širitve EU na Zahodni Balkan, vendar po njegovih besedah gre za geopolitično vprašanje, zato mora biti EU nekoliko bolj fleksibilna in dinamična glede iskanja odgovorov.

Pahor se je na koncu še enkrat iskreno zahvalil nemškemu predsedniku za gostoljubje in za vse, kar je dobrega storil za slovensko-nemške odnose. “Prepričan sem, da bo tudi moj naslednik ali naslednica storil vse za nadaljnje uspešno sodelovanje,” je zaključil slovenski predsednik.

Pahor je Nemčijo obiskal sedemkrat, sicer pa je to 26. srečanje slovenskega in nemškega predsednika v zadnjih desetih letih. Glede na število obiskov in srečanj je sodelovanje predsednika Pahorja z Nemčijo po pogostosti takoj za Hrvaško. Za Pahorja je sicer to poslovilni obisk, preden se mu 22. decembra letos izteče drugi mandat predsednika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje