PCT še dva tedna po starem, nato samotestiranje?

Koronavirus 20. Avg 202109:35 > 09:41 0 komentarjev
nove okužbe
Žiga Živulović jr./BOBO

Spremembe glede PCT, ki bi morale začeti veljati v ponedeljek, ne bodo uveljavljene, naj bi obljubil predsednik vlade. Do 6. septembra naj bi se še vedno testirali enkrat na teden in v breme proračuna. Potem pa bodo imeli tisti, za katere bo PCT obvezen, na voljo samotestiranje.

Vlada bo danes predvidoma odločala o uvedbi samotestiranja ter drugih vprašanjih, povezanih s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vzgoji in izobraževanju ter v drugih dejavnostih.

Še dva tedna naj bi bili testi brezplačni

Predsednik obrtne zbornice Branko Meh pravi, da mu je premier Janez Janša včeraj v telefonskem pogovoru zatrdil, da do 6. septembra sprememb ne bo. Potem pa bi bilo za vse, za katere je PCT obvezen, na voljo samotestiranje, naj bi Mehu povedal Janša. Vprašanja, kako se bo preverjalo izvajanje samotestiranja, nista razčiščevala, pravi Meh. “Verjetno bodo to opravili ljudje sami doma. Malo pa moramo ljudem zaupati,” razmišlja.

Napoved, da do šestega septembra ne sprememb, naj bi pomenila, da se v ponedeljek ne bodo uveljavile spremembe, ki so jim gostinci in nekateri drugi glasno nasprotovali. Od takrat bi se namreč morali zaposleni v gostinstvu in nekaterih drugih dejavnostih testirati na 48 ur (hitri antigenski test) oziroma 72 ur (PCR test). Hkrati bi morali za teste začeti plačevati delodajalci. Testiranje sicer ni potrebno za cepljene in tiste, ki imajo veljavno potrdilo, da so okužbo prestali.

Testiranje naj bi torej vsaj do 6. septembra plačevala država. Kako bo potem, še ni znano. Minister za zdravje Janez Poklukar je za zaposlene v vzgoji in izobraževanju predlagal samotestiranje. Če bo to sprejeto, bo samotestiranje možno za vse, kjer je PCT obvezen, je včeraj zagotovil Janša. Kdo bo teste za samotestiranje plačeval, se še ne ve. Meh je nakazal, da bi bili delodajalci pripravljeni prevzeti ta strošek, saj so testi za samotestiranje cenejši od stroška testiranja s hitrimi testi in PCR pri zdravstvenih izvajalcih.

Za stranke v nekaterih dejavnosti je bilo sicer pogostejše testiranje že uveljavljeno. Kako bo z njimi, prav tako še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!