Reportaža N1: Pirančani zahtevajo sveže meso, a mesarja ni od nikoder

Slovenija 20. Maj 202220:21 > 21. Maj 2022 09:45 0 komentarjev

Pirančani si želijo, da bi imeli v mestu mesnico s svežim postrežnim mesom. Zadnja mesnica je svoje prostore na Zelenjavnem trgu, ki so v lasti občine, zaprla že pred leti. Na zadnjem razpisu pa je bil izbran ponudnik, ki bo prodajal kulinarične izdelke Slovenske Istre in pakirano meso, ne pa tudi svežega. Pirančani so podpisali peticijo, s katero od župana zahtevajo mesnico. Reportažo iz Pirana si oglejte v videu.

Piran je poleti živahno mesto, polno turistov. Čez zimo pa tam stalno živi le okrog tisoč prebivalcev. Premalo prometa je glavni razlog, da je zadnja mesnica že pred leti zaprla vrata svojih prostorov na Zelenjavnem trgu, ki so v lasti občine.

Občina si že dolgo prizadeva najti podjetnika, ki bi Pirančanom celo leto ponujal sveže meso, a neuspešno. “Tudi jaz kot župan si zelo želim, da bi Pirančani dobili mesarja,” pojasnjuje župan Đenio Zadković. “V treh letih mojega mandata smo izvedli štiri razpise, na katere so se prijavili določeni mesarji, vendar se na koncu nihče ni odločil za Piran. Tudi sam sem klical svoje prijatelje mesarje in jih prosil, da bi prišli, ampak v Piran žal nočejo.”

Poleg pomanjkanja strank podjetnikom v starem mestnem jedru Pirana težave povzroča tudi dostopnost. Mesto je deloma zaprto za promet, težko najdejo zaposlene, saj zanje ni primernih parkirišč v bližini. Pred kratkim se je zaprla ena od bank, obalno mesto naj bi nameravala zapustiti tudi pošta. Prejšnji mesar, ki je prostore zaprl pred leti, se je po županovih besedah za to odločil tudi zaradi pogostih obiskov inšpektorjev, saj naj prostori ne bi povsem ustrezali higienskim standardom.

Da bi vendarle našli najemnika za prazne prostore na živilski tržnici, so v zadnji občinski razpis zapisali, da bodo prostor občine oddali “za namen ponujanja kulinaričnih izdelkov Slovenske Istre in mesnih izdelkov”.

Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1
Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1
Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1
Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1
Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1
Piran, mesnica Piran, mesnica
Denis Sadiković/N1

Prijavila sta se dva ponudnika, toda ena prijava ni bila popolna. Tako so izbrali drugega ponudnika in z njim že podpisali pogodbo. “En je imel popolno vlogo, drugi pa je imel eno pomanjkljivost, zato smo izbrali prvega, ki je tudi ponudil višjo ceno najemnine, to je 800 evrov, drugi je ponudil 500 evrov,” pravi župan Zadković in dodaja, da bo izbrani ponudnik ponujal tudi mesne, sicer pakirane izdelke. “Jaz sem bil v Piranu dolgo časa podjetnik in vem, da se lahko prilagodimo strankam. Če stranka vnaprej naroči, kakšno meso bi želela imeti, se ga lahko dobavi.”

310 podpisov za “pravo mesnico”

Z odločitvijo so nezadovoljni v Krajevni skupnosti Piran. Prejšnji teden so pripravili protest, pod peticijo, s katero zahtevajo mesnico s svežim postrežnim mesom, se je podpisalo 310 Pirančanov.

“Že pri odpiranju ponudb sem ugotovila, da ponudnik ni takšen, kot ga v Piranu potrebujemo in pričakujemo. Dala sem pobudo, da postopek prekinemo in vidimo, kaj bi bilo res ustrezno za Pirančane,” pravi predsednica krajevne skupnosti Zora Mužinić, ki je bila tudi v komisiji, ki je pregledovala ponudbe, zdaj pa je glavna pobudnica peticije za mesnico.

Borut Šegš je Pirančan, na tržnici ob zaprti mesnici prodaja zelenjavne namaze. “Sem eden od prvopodpisanih,” nam je povedal. “Potrebujemo mesnico. Ne moremo ves čas hoditi po meso v Lucijo.” Ob tem se pošali, da bomo ob novi vladi na oblasti tako ali tako jedli manj mesa. Gospa Zlata, ki smo jo na tržnici zmotili med kupovanjem solate, nam je povedala, da je vegetarijanka, a je kljub temu podpisala peticijo. “Ko imam obiske, moram po meso v Lucijo. Med poletno sezono se v Piranu ne dobi nič.”

Še eden od prodajalcev na tržnici Dušan Kolman pa je mnenja, da “se mora vsaka dejavnost izplačati, glede tega pa je Piran specifičen.” Leta 1982 je tudi sam delal v omenjeni mesnici. “Takrat je bilo pet mesnic v Piranu in vsi smo dobro delali. Časi so se spremenili in treba je preživeti. Zdaj je bistveno manj ljudi, turistov pa je veliko takih, ki pridejo samo za en dan,” je povedal.

V ponedeljek so Pirančani podpise za mesnico županu predali na Zelenjavnem trgu.

“Predlagali smo, da se razpis razveljavi, vendar takrat še ni bila podpisana pogodba z novim najemnikom. Odkar je bila podpisana, je naše stališče nekoliko bolj zadržano,” pravi Mužinić, ki poudarja, da nima nič proti izbranemu najemniku. “Dejstvo pa je, da vztrajamo, da se v ta prostor vključi ponudba svežega postrežnega mesa.”

“S krajevno skupnostjo smo imeli … ne bom rekel konflikt, ker to ni prava beseda, ampak si želimo, da bi s skupnimi močmi prišli do tega, da bi v teh prostorih res deloval mesar in bi našo piransko ponudbo nadgradili,” pravi župan, ki je krajevni skupnosti tudi predlagal, naj najdejo mesarja. “Če ga najdejo, bom jaz najsrečnejši človek.”

Na koncu kar dva ponudnika mesa?

Predsednica krajevne skupnosti, pravi, da so sami našli mesarja, ki bi bil pripravljen priti v Piran. Župan pa odgovarja: “Če bomo dobili nekega pravega mesarja, mu bomo našli primeren prostor.”

Torej drug prostor. Zaprta mesnica je namreč oddana. “Sramota je, da je bil ta prostor tri leta mojega mandata in še prej pet, šest let, prazen. To je negospodarno. Mi si kot občina tega ne moremo dovoliti. Če se kdo sploh odloči, da pride v Piran s tako ponudbo, je za nas dobrodošel,” pravi Đenio Zadković.

Novi najemniki, to so Christian Poletti, Jure Dikanović in Nika Čelhar, bodo prostore nekdanje mesnice kmalu začeli prenavljati, odprli pa jih bodo predvidoma konec junija. Poleg olj, tartufov in vin bodo prodajali tudi meso. “Ponudili bomo meso, ki ga bo za nas pripravljal in pakiral mesar iz bližnjega kraja, s katerim se dogovarjamo za sodelovanje,” pojasnjuje Poletti. “Vsekakor bomo sprejemali tudi naročila strank, le kak dan vnaprej se bo treba dogovoriti. Če bo stranka povedala, da jutri potrebuje dve kili mesa za juho, ji ga bomo priskrbeli,” poudarja.

Dodaja, da upa, da bodo sodelovali tudi s kmeti in prodajalci na Zelenjavnem trgu ter skupaj pripravljali kulinarične dogodke. Želi si, da bi v Piranu nastalo nekaj podobnega ljubljanski Odprti kuhni.

Reportažo iz Pirana si oglejte v videu na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!