Na prodaj otok na Jadranu: zakaj kljub velikemu zanimanju ne najdejo kupca

Magazin 19. Maj 202211:58 > 22. Maj 2022 07:25 0 komentarjev

Na Hrvaškem je na prodaj otok blizu Splita, izklicna cena pa je 700 tisoč evrov. Zanimanja za otok je veliko. Otok se sicer prodaja že od leta 2016, ima pa veliko pomanjkljivost – na njem je namreč prepovedano graditi.

Hrvaška ima 1.244 otokov, otočkov, pečin in grebenov, med katerimi je naseljivih le 66. Majhni so večinoma v državni lasti, približno 20 odstotkov otokov pa je v lasti zasebnikov, in eden takšnih je zdaj na prodaj. Gre za dobrih pet tisoč kvadratnih metrov velik otok Mali Kosmač, ki spada pod okrilje mesteca Vinišće v Splitsko-dalmatinski županiji. Izklicna cena je 700 tisoč evrov, a agencija, ki stoji za prodajo otoka, upa, da se bo povzpela vsaj do milijona.

Čeprav je za nakup otoka veliko zanimanja, ga poskušajo prodati že vse od leta 2016. Lastnica nepremičninske agencije Jasminka Biliškov je namreč za N1 pojasnila, da si vsi interesenti za nakup premislijo, ko izvedo, da na otoku ne morejo graditi. Kot je še pojasnila, bi Hrvaška s prodajo majhnih otokov lahko veliko zaslužila, a mora najprej spremeniti zakon in prostorski načrt. Navsezadnje pa bi otoke lahko dajala v upravljanje koncesionarjem, kar bi državi prav tako prineslo velike prihodke.

otok pri Splitu na prodaj otok pri Splitu na prodaj
Vesela Šegvić/N1
otok pri Splitu na prodaj otok pri Splitu na prodaj
Vesela Šegvić/N1
otok pri Splitu na prodaj otok pri Splitu na prodaj
Vesela Šegvić/N1
otok pri Splitu na prodaj otok pri Splitu na prodaj
N1

Ekipa N1 Zagreb se je odpravila na Mali Kosmač, ki je obdan z ostrimi skalami in težko dostopen, v notranjosti pa se razraščata makija in drugo nizko rastlinje. V Splitsko-dalmatinski županiji so pojasnili, da je otok primeren izključno za kmetijstvo. Podžupan Stipe Čogelja pa je poudaril, da kakršnakoli gradnja na njem ni zgolj nemogoča, temveč tudi nedopustna.

Domačini so zaradi prodaje razdeljeni. Nekateri menijo, da vsega ne bi smeli razprodati, spet drugi nimajo nič proti prodaji, čeprav bi lastništvo predali v tuje roke. Na prodaj sicer ni celoten otok, temveč zgolj zemljišče na otoku, saj otoška obala sodi pod t. i. “pomorsko dobro”, ki ga upravlja občina, ta pa ne more prenesti lastništva na določenega posameznika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!