Na Golici zacvetele narcise, prejšnjo nedeljo obiskovalcev za 49 avtobusov

Slovenija 20. Maj 202213:11 > 16:07 0 komentarjev

Na Golici so zacvetele bele narcise, osupljiv pogled na cvetoče hribe pa tja privablja številne obiskovalce. Ti morajo svoj izlet letos načrtovati malo drugače kot v preteklih letih, saj se je mogoče z avtomobilom pripeljati le do Jesenic. Pot višje pa je med vikendi mogoča le z avtobusom.

Na travnikih med vasicami Plavški Rovt, Prihodi, Planina pod Golico in Javorniški Rovt v jeseniški občini so se v maju razcvetele narcise, ki vsako leto privabijo ljubitelje narave. Letos je sezona že na višku, saj narcise ravno cvetijo, obiskovalcev pa je zato vsak vikend več. Kot so nam povedali na Občini Jesenice, je bilo v nedeljo vsaj 1.500 obiskovalcev, v to pa niso všteti avtobusi z organiziranimi skupinami – teh je bilo kar 20 – ter pohodniki in domačini.

Narcise, golica
N1/Denis Sadiković

Brezplačen avtobus …

Tisti, ki so se pretekla leta odločili za ogled narcis, so se lahko z osebnim avtomobilom pripeljali do dveh parkirišč, od koder je mogoč pohod na Golico. Toda kot so nam povedali na občini, je parkirnih mest za vse obiskovalce vsekakor premalo, zato so se odločili, da med vikendom organizirajo brezplačen avtobusni prevoz. Avtobus s postajališča pred občinsko stavbo vozi vsake pol ure med 7. in 17. uro.

Minulo nedeljo so z njim odpeljali okrog 1.500 obiskovalcev. Gneča je bila tolikšna, da so morali nekateri počakati na naslednji avtobus. Sprva načrtovanim 27 avtobusnim prevozom so zato v nedeljo spontano dodali še dva, ohranili ju bodo tudi vse nadaljnje vikende v maju.

Največjo gnečo pričakujejo v soboto, 28. maja, ko bo na Planini pod Golico potekal izbor za miss narcis.

… Saj bo cesta za avtomobile zaprta

Cesti do Planine pod Golico in Javorniškega Rovta bosta med vikendom v času, ko vozi avtobus, za obiskovalce z osebnimi avtomobili zaprti. Ti bodo lahko avtomobile brezplačno parkirali na parkirišču pred Občino Jesenice in tam prestopili na avtobus.

Izven teh ur ter med tednom je dostop do vasi pod Golico z osebnim avtomobilom omogočen, vendar pa na spletni strani Turizem Jesenice svetujejo, naj obiskovalci v izogib kazni pazijo, da vozilo parkirajo na za to predvidenih mestih, saj je v tem času na tem območju poostren nadzor mestnega redarstva.

Cesta do Planine v Golico in Javorniškega Rovta bo med zaporo sicer odprta za prebivalce in lastnike vikendov, za obiskovalce, ki imajo zagotovljeno parkirno mesto pri svojcih ali prijateljih, za organizirane skupine, za goste, ki imajo rezervacijo v gostinskih ali nastanitvenih obratih, ter za invalide in interventne službe.

Narcise, golica
N1/Denis Sadiković

Narcise niso spominek za domov

Narcise lahko gledate – ne pa tudi trgate. Od leta 2004 so namreč zaščitene, kar pomeni, da je njihovo trganje, rezanje in zavestno uničevanje prepovedano, navajajo na spletni strani Turizem Jesenice. Tudi na občini so nam potrdili, da se po najboljših močeh trudijo, da bi obiskovalci rože le gledali in fotografirali, ne pa tudi uničevali. Za ohranjanje narcis se izvajajo le tradicionalni načini kmetovanja, pokosijo pa jih junija.

Narcisam domačini pravijo ključavnice oziroma “klučavnice”. Po navedbi Turizma Ljubljana ime izhaja iz zgodbe o tem, kako je bog nekoč posvaril čebele, naj ne nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Niso ga ubogale. Zato je med v belih cvetkah zaklenil tako, da jim je ustvaril neprehodno bunčico v stebelcih pod cvetovi. Čebele so bile ukročene, zaklenjene narcise pa so, vsaj za domačine, postale ključavnice.

Narcise, golica
N1/Denis Sadiković

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!