Petkovi protestniki o vladi, ki “načrtno ustvarja razkol v družbi”

Slovenija 08. Okt 202120:48 > 09. Okt 2021 11:19 0 komentarjev
protesti
Žiga Živulovič jr./ Bobo

V središču Ljubljane so se tudi ta petek zbrali protestniki, ki so se sprehodili po centru mesta, nato pa zbirali predloge za spremembe v državi.

Petkovi protestniki so pred današnjim shodom opozorili, da je policija na torkovih protestih “uporabila prekomerno silo” in da je “jasno, da ta vlada načrtno ustvarja razkol v družbi, nasilje in krizno stanje in mora zaradi tega nemudoma odstopiti.” Kot so pred današnjim protestom še zapisali v Protestni ljudski skupščini, nadaljujejo “z oblikovanjem konkretnih političnih zahtev, ki se morajo udejanjiti, če želimo ponovno povrniti demokracijo in vladavino prava v Sloveniji.”

V luči tega so protestniki danes izpostavili pomen pravne države, vladavine prava in človekovih pravic ter sporočili, da je korupcija nesprejemljiva. Protestniki so zahtevali zakonsko zaščito žvižgačev, odvzem nepojasnjenega premoženja, krepitev nadzornih institucij, transparentnost institucij in strank, državno opravičilo izbrisanim, omogočanje nenasilnih protestov, solidarno migracijsko politiko ter spoštovanje ustave in delitve vej oblasti.

protesti protesti
Žiga Živulovič jr./ Bobo
protesti protesti
Žiga Živulovič jr./ Bobo
protesti protesti
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Policisti PU Ljubljana so zaznali dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo prekrškovni postopek, 10 kršitev po zakonu o pravilih cestnega prometa in eno iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Na protestih se je po njihovih ocenah zbralo okoli 500 ljudi.

V Protestni ljudski skupščini so prav tako napovedali, da bo v soboto ob 12. uri potekal protest v Marezigah, kjer se bo mudil predsednik vlade Janez Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!