Predsednica na Dunaju: Upam, da bomo do poletja našli rešitev glede meje

Slovenija 24. Apr 202306:41 > 14:19 4 komentarji
Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar/TWITTER

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na obisku pri avstrijskem kolegu Alexandru Van der Bellnu izrazila upanje, da bosta državi našli rešitev za nadzor na meji še pred poletjem.

Predsednica Nataša Pirc Musar je glede nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo, ki ga namerava Dunaj znova podaljšati še za pol leta, dejala, da je optimistka in je prepričana, da je vedno možno najti rešitve. Je pa poudarila, da ni zadovoljna, ker nadzor traja že osem let. “Zavedati se moramo, da to ni v skladu s pravom EU,” je dejala. Avstrijo pa je pozvala, naj pred začetkom nove turistične sezone razmisli o spremembi režima na mejah, saj so sedanji ukrepi po njenih besedah nesorazmerni.

“Prepričana sem, da se Avstrija zaveda svoje odgovornosti kot članica schengna,” je poudarila in izrazila upanje, da bosta zunanja ministra obeh držav našla rešitev še pred poletjem, “da se ne bomo pregrevali v pločevini v kolonah na mejah”.

“Lahko samo upam, da bomo do poletja našli rešitev, ki bo izvedljiva,” je glede tega odprtega vprašanja v odnosih med Slovenijo in Avstrijo dejal Van der Bellen. Ni pa rešitve, ki bi bila enostavna, je menil.

Pomembna tema tudi slovenska manjšina v Avstriji

Pomembna tema današnjih pogovorov med predsednikoma je bila tudi slovenska manjšina v Avstriji. Pirc Musar je glede tega, kot je dejala, na prvem uradnem obisku v Avstriji med drugim omenila reformo dvojezičnih sodišč, ki je pomembna za manjšino. Izpostavila je tudi šolski sistem in ohranitev slovenskega jezika. “Brez jezika si ne morem predstavljati obstoja manjšine, in avstrijski predsednik se glede tega strinja z mano,” je dejala.

Glede položaja manjšine je slovenska predsednica še ocenila, da “nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše”. Van der Bellen pa je narodne manjšine označil za mostove, ki povezujejo države.

Nataša Pirc Musar
Urad predsednice republike

“Slovenska narodna skupnost je pomemben del Avstrije in njene zgodovine in vesel sem, da lahko ugotovim, da smo v zadnjem času naredili veliko za izboljšanje položaja vseh narodnih manjšin, še posebej slovenske,” pa je dejal Van der Bellen. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo taka prizadevanja nadaljevala.

Van der Bellen je ob obisku slovenske predsednice tudi ponovil željo Dunaja, da bi Slovenija nemško govorečo skupnost v Sloveniji priznala kot manjšino.

Dvostranski odnosi med državama so po besedah avstrijskega predsednika “zelo tesni in verjetno boljši kot kdajkoli”, čeprav v preteklosti niso bili najbolj preprosti. Pirc Musar pa je izrazila prepričanje, da bosta v odnosih med Ljubljano in Dunajem odstranjeni tudi oviri, ki ju predstavljajo nerešena vprašanja glede manjšine in nadzor na notranji schengenski meji.

Nataša Pirc Musar
Urad predsednice republike

“Pomembno je, da glede vojne v Ukrajini v EU še naprej govorimo enotno in stojimo skupaj”

Van der Bellen in Pirc Musar sta danes govorila tudi o vojni v Ukrajini. Tako Slovenija kot Avstrija Ukrajini nudita pomoč, tako na terenu kot pri sprejemu ukrajinskih beguncev, je izpostavil avstrijski predsednik. “Pomembno je, da glede vojne v Ukrajini v EU še naprej govorimo enotno in stojimo skupaj,” je poudaril Van der Bellen. Pirc Musar je dejala, da sta s sogovornikom prepričana, da se bodo glede Ukrajine kmalu začela mirovna pogajanja.

Strinjata se tudi, da je realistična perspektiva za vstop držav Zahodnega Balkana v EU pomembnejša kot kdajkoli, je dejal Van der Bellen. “Enotna sva, da več Evrope na Zahodnem Balkanu pomeni več razvoja in stabilnosti v regiji,” pa je izpostavila Pirc Musar. Avstrijskemu kolegu se je ob tem zahvalila za podporo slovenskih prizadevanj za spodbujanje BiH na evropski poti.

Gospodarsko sodelovanje med državama sta predsednika označila za zelo dobro. Ob tem sta izpostavila, da je Avstrija četrta najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in največja investitorka v Sloveniji. Van der Bellen pa je poudaril še, da je Koper najpomembnejše pristanišče za avstrijsko gospodarstvo. Omenil je tudi 26.000 dnevnih migrantov iz Slovenije, ki delajo v Avstriji, med drugim v industriji, turizmu in gostinstvu.

Govorila sta tudi o boju proti podnebnim spremembam. “Deliva vizijo, kako bi lahko prispevali k ohranitvi našega planeta,” je dejala Pirc Musar in dodala, da sta govorila tudi o sodelovanju držav pri okolju prijaznih projektih.

Pirc Musar je danes tudi napovedala, da se bosta z avstrijskim predsednikom znova sešla na forumu v Alpbachu. Predsednika sta se sicer prvič sešla sešla decembra lani, ko je avstrijskega predsednika na uradnem obisku v Sloveniji gostil bivši predsednik republike Borut Pahor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje