Pisarna bivšega predsednika zapira vrata, Pahor stopa na podjetniško pot

Slovenija 22. Dec 202314:06 12 komentarjev
Borut Pahor
PROFIMEDIA

V noči s petka na soboto se Borutu Pahorju izteče status bivšega predsednika republike. Od sobote naprej bo vodil zasebni zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, v katerem bo zaposlena še njegova dosedanja svetovalka Alja Brglez. In kaj bo s Pahorjevim "zamrznjenim članstvom" v SD?

V petek ob polnoči se zapre pisarna bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, s soboto pa bo začel delo Pahorjev zavod Prijatelji Zahodnega Balkana. Poleg njega bo v zavodu zaposlena še Alja Brglez, ki je že vrsto let Pahorjeva najtesnejša sodelavka. Bila je vodja njegovega kabineta v času, ko je bil predsednik države, nato pa svetovalka bivšega predsednika republike. Brglez je sicer v zadnjem obdobju aktivna v Platformi sodelovanja, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar.

Kot je ob novembrski predstavitvi svojega knjižnega prvenca Zmaga je začetek dejal Pahor, bo njegov zasebni zavod deloval kot mislišče (tako imenovani think tank), prostore pa bo imel tam, kjer je bila doslej pisarna bivšega predsednika republike, torej v 17. nadstropju stolpnice na Trgu republike v Ljubljani. Napovedal je še, da bodo denar za svoje delo pridobili s pripravo analiz o političnih, gospodarskih in družbenih razmerah v regiji Zahodnega Balkana ter s svetovanjem vladam, gospodarskim subjektom in drugim institucijam. Prav tako si obetajo donacije in sponzorstva. Pahorjeva želja je, da bi naredili najbolj vplivni think tank za Zahodni Balkan.

V zadnjem času je večkrat izpostavil, da nima načrtov, da bi bil še kdaj politik. Ob koncu svojega drugega mandata na položaju predsednika republike je sicer izrazil željo, da bi ponovno aktiviral svoje članstvo v stranki SD, ki jo je vodil 15 let, a ob tem poudaril, da se ne namerava zelo aktivirati ali biti funkcionar. V predsednikovem uradu so tedaj kot popolnoma jasno ocenili, da se članstvo v stranki po končanju funkcije predsednika odmrzne. Očitno pa se mnogim v SD to ni zdelo tako jasno – Pahorjeva napoved je med Socialnimi demokrati povzročila precej vroče krvi. Mnogi so izpostavljali, da je bil kot predsednik države tiho tedaj, ko nikakor ne bi smel molčati.

Tanja Fajon, Borut Pahor
Tina Kosec/ BOBO

Zaradi burne reakcije sta se Pahor in predsednica SD Tanja Fajon v začetku letošnjega leta dogovorila, da bo njegov status v stranki ostal nespremenjen še eno leto, potem pa bodo videli, kako naprej. V intervjuju za Reporter novembra letos je Pahor dejal, da so ga srditi odzivi v SD presenetili. “Potem sem pa rekel, res nima smisla, da bi se zdaj kregali o tem in bom do nadaljnjega ostal v takem statusu, kot sem zdaj,” je dodal. Na naše vprašanje, ali se je v zadnjih mesecih z vodstvom SD kaj pogovarjal o tem, da bi se njegovo članstvo vendarle “odmrznilo”, ali pa morda razmišlja, da bi se pridružil kakšni drugi stranki, so nam iz pisarne bivšega predsednika sporočili le, da odgovor ostaja enak, kot ga je dal v pogovoru za Reporter.

Generalni sekretar Socialnih demokratov Klemen Žibert pa je za N1 dejal, da je “Borut Pahor bivši predsednik SD, zato bo imel znotraj stranke vedno poseben status”. Iz teh navedb je mogoče sklepati, da bo Pahor lahko, če si bo želel, aktiviral članstvo v SD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje