Borut Pahor in njegov knjižni prvenec: Nisem bil suveren kot predsednik vlade

Kultura 21. Nov 202315:41 7 komentarjev
Borut Pahor
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Čeprav je knjižni prvenec bivšega predsednika Boruta Pahorja priročnik, avtor pravi, da v njem ne deli nasvetov, le izkušnje po več kot 30 letih dela v politiki. Knjiga je po njegovih besedah namenjena predvsem mladim oziroma tistim na začetku poklicne poti, pa naj bo ta politična ali poslovna. Pahor je ob predstavitvi knjige izdal tudi, kaj so bila zanj politična nebesa in kaj pekel.

Pri založbi Beletrina so predstavili novo zbirko Žametna, v kateri so izšle tri knjige – Rezerva britanskega princa Harryja, Šola za dobre matere Jessamine Chan in knjižni prvenec bivšega predsednika republike Boruta Pahorja.

Največ zanimanja je požela prav Pahorjeva knjiga Zmaga je začetek. To ni knjiga spominov ali biografija, prav tako ne gre za razkrivanje političnih skrivnosti, temveč priročnik za politične in druge začetnike, kar je tudi podnaslov knjige.

Bivši predsednik je povedal, da je knjigo pisal pol leta, ob koncih tedna v dveh kavarnah, sicer pa na letališčih in tudi na letalih. “Želel sem jo stresti iz rokava, hotel sem, da je to izcedek mojih 32 let izkušenj,” je dejal ob predstavitvi. Večkrat je poudaril, da v knjigi ne bomo našli političnih obračunov, saj da jo je napisal z veliko mero ljubezni.

Kot je pozneje izdal zbranim, je k odločitvi, da bo knjiga priročnik, prispeval tudi njegov sin Luka. Pahor je namreč opazil, da se sinu, ki je danes pripravnik diplomat na ministrstvu za zunanje zadeve, porajajo podobna vprašanja, kot so se njemu na začetku poklicne poti. Ciljna publika so torej mladi ljudje, ki nekaj začenjajo, bodisi v poslu bodisi v politiki.

Borut Pahor Borut Pahor
Foto: Igor Kupljenik/BOBO
Knjiga Zmaga je začetek Knjiga Zmaga je začetek
Foto: Aljaž Uršej/N1
Knjiga Zmaga je začetek Knjiga Zmaga je začetek
Foto: Aljaž Uršej/N1
Borut Pahor Borut Pahor
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

“Ko zmagaš na volitvah, dobiš kredit od ljudi. Tako je zmaga le začetek,” je Pahor pojasnil naslov knjige. Kot je dodal, mu je bilo na začetku kariere res predvsem do tega, da se dokaže in zmaga na volitvah, a da je pozneje spoznal, da je dolžen upravičiti zaupanje ljudi in pustiti neko sled.

V knjigi med drugim zapiše, da je v času svoje politične kariere bil tako v peklu kot v nebesih, ob tem pa priznal, da so nebesa predsedniška palača, pekel pa tista vladna na Gregorčičevi za vogalom.

“Bil sem suveren kot predsednik stranke, a ne kot predsednik vlade,” je bil iskren o svojih deficitih. Dodal je, da je suverenost in samostojnost po njegovi oceni našel šele kot predsednik republike. “Zdi se mi, da je bil na levi sredini zadnji in pravzaprav edini suvereni predsednik vlade Janez Drnovšek,” je ob tem še dejal Pahor.

Pa je mogoče v knjigi najti tudi kakšen nasvet za aktualno vlado? Pahor odgovarja, da ne, in dodaja: “Nisem serviral nasvetov, a če bo kdo našel kaj zase, bom zelo hvaležen.”

Na zadnji strani knjige je karikatura Tomaža Lavriča (Mladina). Pahor se je ob tem spomnil na dogodek, ko je po kvalifikacijski tekmi med Slovaško in Slovenijo v Bratislavi obiskal slačilnico slovenske izbrane vrste in nogometašem obljubil, da bo vsakemu od njih v primeru uvrstitve na svetovno prvenstvo v Južni Afriki zloščil kopačke. To je potem tudi storil, po številnih očitkih, da je to nabiranje političnih točk, pa je odgovoril “So what”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje