Po dveh protestnih shodih kmetov novega datuma za pogajanja z vlado še ni

Slovenija 03. Maj 202316:05 0 komentarjev
Traktorji
N1

Po prvem protestu kmetov, 24. marca letos so se predstavniki kmetijskih organizacij in vlade prvič usedli za pogajalsko mizo, pogajanja pa so kmetje nato sredi aprila opustili. 25. aprila je zato sledil drugi protestni shod kmetov, na katerega se je kmetijska ministrica Irena Šinko odzvala z napovedjo, da naj bi se s predstavniki kmetov sešli po praznikih, a datuma za pogajanja še niso izbrali.

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade, ki naj bi po praznikih sedli za pogajalsko mizo, se o obuditvi pogajanj še niso dogovorili, so za STA povedali v Sindikatu kmetov Slovenije. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so dodali, da niso znani niti termin niti podrobnosti glede pogajanj.

V kmetijskih organizacijah so po protestnem shodu, ki so ga minuli torek pripravili v Ljubljani, na politični vrh naslovili zahtevi za takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in predloga novele zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Če to ne bo izpolnjeno, bodo nadaljevali protestne aktivnosti, so napovedali.

Irena Šinko
Borut Živulović /BOBO

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob protestu ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč.

Kot je pojasnila, je vlada predstavnikom kmetov že pred protestom poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so po njenih besedah predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih.

Glede Nature 2000 predlagajo, da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno, glede trajnega travinja bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje.

Da s kmetijskim ministrstvom iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov, so takrat zatrdili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade so pogajanja začeli v prvih dneh aprila, ko so se med drugim dogovorili za oblikovanje delovne skupine. Pred tem je 24. marca potekal prvi protest kmetov. Sredi aprila so iz kmetijskih organizacij nato sporočili, da so pogajanja opustili, saj vlada ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Ob tem so napovedali nov protestni shod, ki je potekal minuli torek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!