Po razkritjih N1: “Vodstvo UKC se zaveda potencialnega konflikta interesov”

Slovenija 05. Mar 202415:39 7 komentarjev
Nevrološka klinika
Slika je simbolična. (foto: David Bole/N1)

Potem ko smo v soboto v rubriki Poglobljeno opozorili na to, da je postopke po prijavi nasilja na Nevrološki kliniki vodila žena strokovnega direktorja Nevrološke klinike, je vodstvo UKC zadevo predalo na “višjo raven presoje kakovosti”. Danes so nam zagotovili, da se vodstvo zaveda potencialnega konflikta interesov in da bo "v skladu s tem poiskalo ustrezne rešitve". Pojasnili so tudi, koga vse so po novem vključili v dodatno presojo primera.

Kot smo na N1 poročali v soboto, je policija zoper zdravstvenega tehnika, ki naj bi avgusta lani dvakrat udaril 85-letnega pacienta na intenzivni negi in mu grozil s smrtjo, podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja grožnje.

To ni bila prva prijava zoper tehnika, saj ga je zaradi domnevnega nasilja januarja lani prijavila tudi dijakinja na praksi, smo še poročali; vendar pa po navedbah naših virov na kliniki po prijavah niso ustrezno ukrepali. Tehnik je tako po naših informacijah po prijavi avgustovskega incidenta še vedno delal na istem oddelku, čeprav je na oddelku še vedno ležal tudi domnevno napadeni 85-letni gospod.

Vodstvo se zaveda potencialnega konflikta interesov

Kot smo na N1 še razkrili v soboto, je postopke v zvezi s prijavama vodila koordinatorka sistema vodenja kakovosti na Nevrološki kliniki Nataša Podnar, ki pa je žena strokovnega direktorja te klinike dr. Simona Podnarja, kar poraja dvom o njeni nepristranskosti.

Nevrološka klinika UKC Ljubljana
David Bole/N1

Na UKC so v odgovoru na naša vprašanja, ki smo jim jih pošiljali pred objavo sobotnega članka, očitek o konfliktu interesov zavrnili oz. so zagotavljali, da so “potencialni” konflikt interesov že obravnavali.

Danes pa so nam z UKC odgovorili, da se vodstvo UKC “zaveda potencialnega konflikta interesov in bo v skladu s tem poiskalo ustrezne rešitve”.

Zanimalo nas je tudi, kaj pomeni, da bo primer predan na višjo raven presoje kakovosti, kar sta po objavi našega sobotnega članka v soboto zvečer poročali RTV Slovenija in POP TV. Potem ko nam na UKC včeraj niso želeli pojasniti, kaj konkretno to pomeni, so nam danes sporočili, da bodo analizo in zaključke dosedanjih presoj preučili “pooblaščenci za varnost pacientov, zaposlenih in drugih ter pomočnica za kakovost strokovnega direktorja in svetovalka za kakovost glavne medicinske sestre”.

Odločitev je sprejelo vodstvo UKC

“To odločitev je sprejelo vodstvo UKCL. Vsi imenovani bodo preučili dosedanje obravnave domnevnega dogodka in preučili ustreznost oz. učinkovitost ukrepov in morda predlagali še dodatne sistemske ukrepe, ki bi jih razširili na raven celotnega UKCL,” so še zapisali v odgovoru za N1.

Marko Jug
Marko Jug, generalni direktor UKC (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Spomnimo še, da je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel včeraj v odzivu na naša razkritja napovedala možnost interne preiskave.

Kot smo septembra lani razkrili na N1, se je incident zgodil v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Naš vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku s 85-letno žrtvijo, nam je povedal: “Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.” Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. “Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj,” nam je še povedal vir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje