Počivalšek in Kovšca odstopila, Konkretno ima novo vodstvo

Slovenija 26. Jun 202321:00 5 komentarjev
Alojz Kovšca, zdravko Počivalšek, Konkretno
Žiga Živulović jr./Bobo

Po letu in pol obstoja stranke Konkretno sta s čela stranke odstopila njen predsednik in nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter podpredsednik Alojz Kovšca, ki je do lani predsedoval državnemu svetu. Naslednica stranke SMC, ki je po lanskih volitvah ostala izven parlamenta, pa je na izrednem kongresu že izbrala novega predsednika.

Zunajparlamentarna stranka Konkretno ima novo vodstvo. Dosedanji predsednik Zdravko Počivalšek in podpredsednik Alojz Kovšca sta podala odstopni izjavi in se s čela stranke umaknila. Na izrednem kongresu stranke je bil za novega predsednika izbran član sveta stranke Janez Demšar, so še sporočili iz Konkretno.

Politična grupacija pod imenom Konkretno je na politični sceni od decembra 2021, ko sta se na kongresu združili stranki GAS in SMC, ki je mesec dni po nastanku leta 2014 zmagala na državnozborskih volitvah. SMC je takrat zbrala 34,5 odstotka glasov in osvojila 36 poslanskih mandatov. Njen prvak Miro Cerar je postal predsednik vlade, v kateri so bili poleg SMC še DeSUS in SD.

Cerar je vlado vodil do marca leta 2018, ko je s premierskega mesta odstopil, med drugim tudi zaradi odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Na predčasnih volitvah, ki so sledile, je stranka osvojila 9,75 odstotka glasov, kar je zadostovalo za 10 poslanskih mest.

SMC je vstopila v vlado Marjana Šarca, v tem času pa je vodenje stranke prevzel Počivalšek. Po Šarčevem odstopu marca 2020 je stranka skupaj z DeSUS poskrbela za manjše presenečenje in se pridružil NSi in SDS v tretji vladi Janeza Janše. Predsednik SMC je tako kot v prejšnjih dveh, tudi v tej vladi zasedal mesto gospodarskega ministra.

Vse od zmage na volitvah je SMC podpora vztrajno padala, trenda pa ni popravila niti združitev s stranko takratnega predsednika državnega sveta Alojza Kovšce in nastanek Konkretno. Stranka je na zadnjih državnozborskih volitvah v koaliciji Povežimo Slovenijo zbrala 3,42 odstotka glasov, kar ni zadostovalo za preboj v parlament.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje