Počivalšek napoveduje, da bo stranka Konkretno zdravila slovensko razklanost

Slovenija 04. Dec 202118:56 > 05. Dec 2021 07:26 4 komentarji
Združitveni kongres strank SMC in GAS
Žiga Živulović jr./Bobo

Sedem let po rojstvu stranke SMC, ki je na volitvah leta 2014 prepričljivo zmagala in si izborila kar 36 poslanskih sedežev, tedanji strankin predsednik Miro Cerar pa je postal predsednik vlade, stranke SMC ni več. Zdravko Počivalšek jo je pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. aprila prihodnje leto, združil s stranko GAS, ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Nova stranka si je nadela ime Konkretno, Počivalšek pa napoveduje, da bodo "zdravilo za bolestno slovensko razklanost."

“Postavili smo politični projekt, ki bo na prihajajočih volitvah igral osrednjo vlogo. Pričenjamo s povezovanjem, ki bo zgradilo partnerstvo za povezano Slovenijo, usmerjeno v razvoj. Danes se je rodila nova stranka, stranka Konkretno, v katero sta združeni stranki SMC in GAS. Konkretno je in bo branik pred odkloni z ene ali druge strani ter varuh slovenskega liberalizma. Predsednik stranke Konkretno je na združitvenem kongresu postal Zdravko Počivalšek, podpredsednik je Alojz Kovšca, generalni sekretar stranke pa (dosedanji generalni sekretar SMC) Miha Rebolj,” so po združitvenem kongresu strank SMC in GAS sporočili iz novonastale stranke Konkretno.

Ni dvoma, da je povezovanje dosedanje stranke SMC z drugimi strankami še edini preostali poskus, da se leta 2014 na volitvah zmagovita stranka (tedaj Mira Cerarja ml.) izogne političnemu zatonu. Javnomnenjske raziskave stranki SMC že dlje časa niso merile visokih odstotkov, pravzaprav so jo uvrščale celo pod štiri odstotni parlamentarni prag. Stranko je, zaradi spremembe njenega kurza, marca lani zapustil njen ustanovitelj Miro Cerar, nazadnje pa, kot smo razkrili prav na N1, ta konec tedna, tik pred združitvenim kongresom, tudi nekdanji vodja strankinega podmladka Nejc Šporin, ki je v svojem izstopnem pismu zdaj že bivši stranki SMC očital, da jo povezuje samo še enoumje.

počiva

Počivalšek: Nekateri so se prodali

Predsednik stranke Konkretno je (po)ostal dosedanji predsednik SMC, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V svojem nagovoru je dejal: “Vsi, ki ste del kongresa, ste verjeli v našo vizijo tudi v najtežjih trenutkih. Tudi, ko so začele padati sanjske ponudbe in so se nekateri prodali. In verjemite naprej. Naša zgodba se nadaljuje. Prinašamo odgovor za največjo težavo slovenske politike. Za to bolestno razklanost in ideološki boj, ki duši Slovenijo. Če želimo ohraniti naše mlade doma, moramo premagati ta razkol in spremeniti samo jedro slovenske politike. Namesto razkola in polarizacije ponujamo povezovanje in sodelovanje. Ponujamo vizijo prihodnjega razvoja. Ponujamo temeljit prelom s staro politiko, ki gleda nazaj. Stopamo na pot povezovanja Slovenije. Danes se lomi svet in v naslednjih letih se bo gradil na novih temeljih. Namesto boja potrebujemo sodelovanje. Namesto razkola povezovanje. Dovolj je politike na papirju, čas je za konkretne rezultate’.”

Jutro pred kongresom je za oddajo N1 STUDIO povedal, da bo stranka Konkretno na volitvah računala predvsem na glasove tistih, ki so zadovoljni z delom vlade, da pa se je po volitvah pripravljena pogovarjati s katerokoli politično stranjo, čeprav mnogi poznavalci političnega prostora verjamejo, da se poskuša SMC zdaj v novi preobleki ne samo ohraniti pri življenju, pač pa kot koalicijski partner ohraniti vlado Janeza Janše tudi po volitvah.

Počivalšek je večkrat javno dal vedeti, da se v Janševi vladi počuti bolje, kot se je v vladi Marjana Šarca; tej je očital, da so predvsem veliko govorili in malo delali, medtem ko Janševo ministrsko ekipo vidi kot precej bolj učinkovito. Prav zato se pričakuje, da se bo Počivalšek po volitvah, če se bo njegova ekipa prebila v državni zbor, raje kot na levo povezoval na desno.

“V politiki ni ne sovražnikov ne prijateljev”

V prvi vrsti smo in ostajamo politični partner gospodarstva, partner lokalnega okolja, napovedujejo v stranki in poudarjajo tudi enakomeren razvoj za vse regije, napoveduje Konkretno. Tudi podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca je izpostavil pomen sodelovanja: “Kdor si v politiki išče prijatelje in sovražnike, je naiven. V politiki prijateljev in sovražnikov ni. So nasprotniki in zavezniki, ti zadnji znajo kdaj zamenjati vlogo. Iščimo zaveznike, bodimo odkriti, delovni, ne iščimo sovražnikov. Nič nam ne bo podarjeno, vse si bomo morali izboriti. Izborili pa si bomo toliko, kolikor bomo enotni.”

Danes je lahko biti ekstremist, težko pa ostati zvest dejansko centristični politiki, ki ščiti družbeno ravnotežje in je branik pred odkloni z ene in druge strani. Skupna zgodba je garant ravno tega: kažemo, da mislimo resno in smo pripravljeni na konkretne rezultate, še pravijo v stranki.

Na volitve z župani

Stranka  bo na volitvah 24. aprila kandidirala na skupni listi gibanja Povežimo Slovenijo. Stavijo predvsem na podporo od spodaj navzgor, zlasti na to, da bodo volivce pritegnili župani. Med drugim računajo na celjskega župana Bojana Šrota, župana Radelj ob Dravi Alena Bukovnika, župana Litije Francija Rokavca in med drugim tudi na župane Slovenske ljudske stranke, ki jo vodi Marjan Podobnik.  

Kovšca je imel po informacijah N1 nekaj pomislekov, ali bo sodelovanje v gibanju Povežimo Slovenijo lahko plodno, vendar je na koncu tako na združitev s SMC in na sodelovanju v Povežimo Slovenijo pristal.

Ker sta poslanska in županska funkcija nezdružljivi, je marsikaterega župana odvrne od kandidiranja na parlamentarnih volitvah. Počivalšek ne skriva, da bi odpravo nezdružljivosti teh dveh funkcij podprl, vendar se je po poskusu državnega sveta pred nekaj tedni pokazalo, da v državnem zboru za ponovno združljivost županske in poslanske funkcije ni politične podpore.

Šef Konkretno o Jožetu Colariču nekonkretno

V krogih okoli Počivalška že nekaj časa namigujejo, da utegne biti mandatarski kandidat gibanja Povežimo Slovenijo generalni direktor Krke Jože Colarič. Počivalšek v N1 STUDIO tega ni konkretno potrdil.  “Ta zadeva drži in je odprta,” je dejal. O pogojih, pod katerimi bi bil Colarič pripravljen prevzeti to mesto, bodo govorili, ko pridejo do tega, je dodal. “O tem, kdo bo, kaj bo, ne morem špekulirati. Delamo na ustanovitvi stranke in ustvarjanju pogojev za drugi korak, v katerem se bomo pogovarjali tudi o tem,” je povedal.

Vendar poznavalci pravijo, da je bolj malo možnosti, da bi se Colarič za mandatarsko kandidaturo zares odločil. Zato se ugiba, da bo mandatarski kandidat Povežimo Slovenija kar Počivalšek sam, medtem ko bi Alojz Kovšča utegnil kandidirati prihodnje leto kandidirati za predsednika republike. Tudi predsedniške volitve bodo namreč leta 2022, Slovenija pa bo na teh volitvah zagotovo dobila novega predsednika ali predsednico, saj sedanji predsednik republike Borut Pahor za ta položaj ne more več kandidirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje