Podjetjem bo za okrevanje po pandemiji na voljo skoraj 10 milijonov evrov

Gospodarstvo 08. Apr 202218:14 0 komentarjev
gostilna
Denis Sadiković/N1

Javna agencija Spirit Slovenija je danes objavila razpis za dolgo pričakovano pomoč mikro, malim in srednje velikim podjetjem iz turistične, gostinske in kulturno-umetniške dejavnosti pri ponovnem zagonu po odpravi koronskih omejitev. Podjetjem je na voljo nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Rok za oddajo vlog je do vključno 22. aprila.

Javna agencija Spirit Slovenija želi z razpisom prispevati k ohranjanju podjetij in delovnih mest ter ohraniti obstoj dejavnosti v turistični, gostinski in kulturno-umetniški dejavnosti, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Okvirna skupna višina razpoložljivih sredstev je 9,98 milijona evrov. S tem želi agencija podpreti vsaj 500 podjetij, ki so imela na dan 31. julij 2021 v podatkovni bazi Ajpesa kot svojo glavno registrirano eno izmed naslednjih dejavnosti: dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov, strežba pijač, dejavnost potovalnih agencij, dejavnost organizatorjev potovanj, rezervacije in druge s potovanji povezane dejavnosti, organiziranje razstav, sejmov, srečanj, umetniško uprizarjanje in spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje.

Upravičeni stroški so stroški dela, ki so prijaviteljem na razpis nastali v času ponovnega zagona dejavnosti po glavnem delu epidemije covida-19 v obdobju od 1. avgusta lani do 31. januarja letos. Sofinancirani bodo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 6.000 evrov na zaposlenega. Vrednost sofinanciranja za posamezno podjetje se izračuna tako, da se pavšalna vrednost 6.000 evrov pomnoži z najnižjim številom zaposlenih v omenjenem obdobju, so pojasnili.

Javni razpis je bil danes objavljen v uradnem listu in na spletni strani agencije Spirit, kjer je na voljo tudi več informacij in razpisna dokumentacija.

Na agenciji so ob tem spomnili, da so za omilitev posledic epidemije, ohranitev delovnih mest in lažji zagon delovanja v gostinstvu in turizmu že v letih 2020 in 2021 objavili javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v času prvega vala razglašene epidemije covid-19. S prvim razpisom so dodelili nepovratna sredstva 821 podjetjem v skupni vrednosti 8,2 milijona evrov, z drugim pa 3762 podjetjem v skupni vrednosti 30,1 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!