Podražila so se tudi avtomobilska zavarovanja. Kaj so vzroki za to?

Gospodarstvo 05. Mar 202315:18 > 17:54 4 komentarji
avtomobil, zavarovanje
PROFIMEDIA

Tako kot marsikatera druga dobrina ali storitev so se v zadnjem letu podražila tudi avtomobilska zavarovanja. Premije so v svojih paketih dvignile vse večje zavarovalnice, ki avtomobilsko zavarovanje ponujajo v Sloveniji. Vzrokov za to potezo je veliko, med njimi pa so najbolj izraziti inflacija in dražji nadomestni deli, navajajo zavarovalnice. Ne gre pa zanemariti niti vse pogostejših vremenskih ujm, ki škodo puščajo tudi na avtomobilih.

V zadnjem letu se potrošniki ukvarjajo predvsem s podražitvami. Z največjim zanimanjem in zaskrbljenostjo so spremljali rast cen hrane in energentov. Zaradi podobnih vzrokov pa so v tem obdobju zrasle tudi cene avtomobilskih zavarovanj. Na nas se je obrnila bralka, ki jo je ob sklepanju avtomobilskega zavarovanja presenetila občutno višja cena premije. Kot ji je povedal agent, so se cene v primerjavi z lanskim letom dvignile za vsaj 18 odstotkov.

Preberite še: Magična meja 10.000 evrov: je za ta denar sploh še mogoče dobiti nov avtomobil?

Cene avtomobilskih zavarovanj so zvišale praktično vse večje zavarovalnice v Sloveniji. V odgovorih na naša vprašanja o višini dviga zavarovalne premije večina ni bila konkretna. Iz Zavarovalnice Triglav so nam sporočili, da so zavarovalne premije avtomobilskih zavarovanj spreminjali v skladu s “segmentiranjem in popisom rizika”. Pri tem so se osredotočili na vprašanje, kakšno tveganje pomeni določen voznik s svojim vozilom za druge udeležence v prometu in posledično za zavarovalnico. “Zavarovalna premija je tako odvisna od več dejavnikov,” so še dodali.

Bolj konkretni so bili v zavarovalnici Generali, kjer so cene v povprečju zvišali za vsaj 10 odstotkov. Pri tem so opozorili, da je bila cenovna prilagoditev odvisna od vrste zavarovanja in obsega kritja stroškov. V zavarovalnici Grawe premijo dvigujejo v skladu z inflacijo in višino stroškov za pokrivanje škod, cene avtomobilskih zavarovanj pa je dvignila tudi Zavarovalnica Sava.

Pri zavarovalnicah so našteli kopico vzrokov za zvišanje cen avtomobilskih zavarovanj, najbolj pogosta pa sta povezana z inflacijo in dražitvijo nadomestnih delov. Ti so se po navedbah Zavarovalnice Triglav v zadnjem letu podražili za 10 odstotkov, v zadnjih petih letih pa za več kot 40 odstotkov. Podražitev nadomestnih delov so kot vzrok za višanje zavarovalnih premij navajali tudi v drugih zavarovalnicah. Kot so dodali, so se zvišale tudi urne postavke v servisnih delavnicah, kjer stroške dela višajo tudi dražji energenti.

Med vzroke za dražje avtomobilsko zavarovanje so uvrstili tudi škodno pogostost, ki naj bi se zadnji dve leti zviševala. Pri višanju premij za kasko zavarovanje pa so izpostavili tudi starost in naraščajočo vrednost vozil. Ta je po pandemiji močno narasla tako pri novih kot tudi rabljenih avtomobilih.

Po podatkih AMZS so leta 2022 v Sloveniji prodali najmanj avtomobilov v zadnjih 23 letih. Kot je pokazala njihova analiza, je bilo lani prodanih 46.339 novih osebnih avtomobilov, kar je 7.649 manj kot v letu 2021. Majhna prodaja novih avtomobilov je vplivala tudi na trg rabljenih.

Več preberite: Lani v Sloveniji prodali najmanj avtomobilov v tem stoletju

Kot smo poročali, je raziskava znanega nemškega spletnega prodajalca rabljenih vozil Autoscout24 ugotovila, da so bili rabljeni avtomobili lani najdražji v zgodovini. Rast cen se je proti koncu umirila, vendar so se medletne cene rabljenih avtomobilov dvignile skoraj za petino na povprečno 27.497 evrov. Po oceni Financ so se cene rabljenih vozil lani v povprečju dvignile za 31 odstotkov.

Pri zavarovalnici Generali so izpostavili še dva vidika. Oktobra lani je država zvišala višino požarne takse s 5 na 9 odstotkov. Kot so pojasnili, se omenjena taksa obračuna pri zavarovanjih, ki krijejo nevarnost požara na nepremičninah in vozilih, velik del pa se je nameni za gasilsko dejavnost.

Še en vidik, ki bo zagotovo pomemben tudi v prihodnje, so vse pogostejše vremenske ujme. Neurja, močan veter, toča, požari in drugi ekstremni vremenski pojavi, ki lahko poškodujejo tudi vozila, so namreč vse pogostejši, ljudje pa se po njih vedno obrnejo tudi na zavarovalnico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje