Pogodba za štiri letala za gašenje podpisana: prva air tractorja že junija

Slovenija 17. Apr 202307:41 > 14:02 2 komentarja
Marjan Šarec in letalo za gašenje Air Tractor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenija bo kupila štiri manjša letala za gašenje tipa Air Tractor AT-802F Fire Boss. Obrambni minister Marjan Šarec je s proizvajalcem podpisal pogodbo za nakup štirih takih letal, ki bodo iz zraka pomagala gasilcem. Nosila bodo lahko do 3.100 litrov vode, prvi dve letali pa naj bi k nam prišli že junija.

Obrambni minister Marjan Šarec in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin sta s predstavnikom družbe Air Tractor Europe SL Rafaelom Selmom Beltránom podpisala pogodbo za nakup štirih manjših gasilskih letal.

Kot je povedal obrambni minister, so odločitev za nakup sprejeli kmalu po lanskem požaru na Krasu. “Ta letala bodo omogočila, da ne bomo prepuščeni na milost in nemilost drugim državam in njihovi razpoložljivosti,” je poudaril Šarec. Letala za gašenje AT-802F Fire Boss bodo opravljala izvidniške prelete, s katerimi bodo skušala pravočasno odkriti požar in ga čim hitreje zatreti.

Omenjena letala lahko nosijo do 3.100 litrov vode, vzletajo pa lahko tudi na kratkih in neasfaltiranih vzletnih stezah. Omogočala bodo dva načina polnjenja. Vodo bodo lahko tako kot kanader zajemala iz morja ali jezer ali pa bodo svoj vodni rezervoar napolnila med postankom na letališču, kot to že počne letalo Pilatus.

Kot so zagotovili na ministrstvu za obrambo, bosta dve dvosedežni letali proizvajalca Air Tractor k nam prispeli junija letos, dve enosedežni pa prihodnje leto. Kot je zatrdil minister Šarec, bodo takoj po podpisu začeli šolati pilote, ki bodo sprva prihajali iz vrst Slovenske vojske.

Letala za gašenje bodo registrirana kot civilna letala in vključena v posebno enoto znotraj uprave za zaščito in reševanje. Njihovo domovanje izven požarne sezone bo na letališču Cerklje ob Krki ali na Brniku. Kot je pojasnil obrambni minister, bodo med požarom nastanjena na letališčih, ki bodo požariščem najbližja.

Gasila pa ne bodo le požarov v Sloveniji, saj jih bodo vključili v evropski mehanizem civilne zaščite rescEU, prek katerega bodo lahko pomagala gasilcem v kateri drugi evropski državi. Prav prek tega mehanizma so ob preteklih požarih k nam na pomoč prihajali letala in helikopterji iz drugih držav.

Gašenje iz zraka bo mogoče tudi s transportnim letalom C-27 Spartan, ki ga bo kmalu dobila Slovenska vojska. Letalo bo imelo tudi modul za gašenje požarov z 8.000-litrskim rezervarjem za vodo, ki ga bodo polnili na letališču. Odmet vode bo iz kabine sprožil pilot, kar pomeni, da slovenski spartan požarov ne bo gasil z odmetavanjem škatel z vodo, tako kot sta to med požarom na Krasu počeli romunski transportni letali istega modela.

Francesco Cavallin/Jetphotos

O nakupu letal za gašenje so pri nas razmišljali že nekaj časa, vendar so strokovnjaki še lani pred kraškim požarom opozarjali, da so za posredovanje v požarih pri nas najprimernejši helikopterji. Ocena se je po julijskem največjem požaru v zgodovini, ki je opustošil del Krasa, spremenila in vlada je konec januarja nakup letal uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov.

Ministrstvo za obrambo je takrat vrednost gradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka ocenjevalo v višini 21,6 milijona evrov z DDV. Danes podpisana pogodba pa je po Šarčevih besedah vredna nekaj več kot 23 milijonov evrov z DDV. Nakup bo skladno z razvojnim programom sofinanciran s podporo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je tvitnil, da pozdravlja podpis pogodbe. S tako okrepljenimi kapacitetami bo Slovenija varnejša, okrepila pa bo tudi skupen odziv v EU, saj bo lahko pomagala drugim v primeru preobremenjenih kapacitet, je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.