Policija bo znova predlagala prepoved shoda nasprotnikov cepljenja

Slovenija 04. Sep 202118:34 > 19:40
Zanikovalci koronavirusa na RTV
Borut Živulović/BOBO

Po petkovem vdoru v studio TV Slovenija bodo na PU Ljubljana vnovič predlagali prepoved shoda nasprotnikov cepljenja. Prepoved so predlagali že konec julija, a jih je ljubljanska upravna enota takrat zavrnila.

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana zadnje mesece spremljajo potek protestnega shoda, ki poteka pod sloganom »Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV Slovenije« in se vsakodnevno odvija na Kolodvorski ulici v Ljubljani. V petek so bili policisti okoli pol devete ure zvečer obveščeni, da je nekaj oseb na silo vstopilo v stavbo Radio televizije Slovenije. Pri tem posamezniki niso upoštevali varnostnika, zaradi česar so na kraju posredovali policisti, ki so vzpostavili javni red ter protestnike odstranili iz prostorov RTV, so sporočili s PU Ljubljana.

Pri tem so ugotovili 44 kršitev javnega reda in miru, 18 kršitev zakona o zasebnem varovanju, 26 kršitev zakona o javnih zbiranjih, ter 2 kršitvi zakona o osebni izkaznici, so sporočili s PU Ljubljana. Pristojni so poleg tega zasegli zvočne naprave ter shod razpustili.

Zaradi petkovega dogodka in okoliščin, ki po oceni policije ne omogočajo varne izvedbe shoda, bo policija vnovič predlagala izrek prepovedi nadaljevanja shoda nasprotnikov cepljenja. Po petkovem dogodku sicer še naprej zbirajo obvestila in bodo v primeru dodatnih ugotovitev ukrepali skladno z zakonodajo, so še zagotovili na PU Ljubljana.

Zanikovalci koronavirusa na RTV Zanikovalci koronavirusa na RTV
Borut Živulović/BOBO
zanikovalci koronavirusa, vdor, rtv zanikovalci koronavirusa, vdor, rtv
Borut Živulović/BOBO
Zanikovalci koronavirusa na RTV Zanikovalci koronavirusa na RTV
Borut Živulović/BOBO
Zanikovalci koronavirusa na RTV Zanikovalci koronavirusa na RTV
Borut Živulović/BOBO
Vdor na RTV Vdor na RTV
TVS
Posnetek zaslona

Prepoved shoda predlagali že julija

Prepoved shoda so sicer ljubljanski policisti predlagali že konec julija, saj so na takratnem shodu zaznali tri kršitve, med drugim tudi nedovoljen vstop v stavbo RTV Slovenija. Že takrat so protestniki kršili javni red in mir ter niso upoštevali ukrepov varnostnikov.

Ko so nato prejeli prijavo za nadaljevanje shoda na Kolodvorski ulici Ljubljana, so na postaji Ljubljana Center po preučitvi prijave to prijavo odstopili Upravni enoti (UE) Ljubljana in predlagali prepoved shoda, vendar je ljubljanska upravna enota postopek za prepoved shoda 30. julija 2021 ustavila, saj da niso izpolnjeni pogoji, v okviru katerih bi javni shod tudi uradno prepovedali.

Po zaključeni ustni obravnavni so na UE Ljubljana vlogo za dovolitev javnega shoda vrnili ljubljanskim policistom, ki so bili skladno z zakonom dolžni zagotoviti, da shod ne bo oviran. Prepoved shoda so sicer predlagali na podlagi preteklih kršitev organizatorjev shoda, na podlagi nedefiniranega kraja shoda ter tudi zaradi pomanjkljivih podatkov o zagotavljanju varnosti.

Protestni shod je skladno s 7. členom zakona o javnem zbiranju (ZJZ) prijavljen na PP Ljubljana Center. Red na javnem shodu pa je skladno z 10. členom ZJZ dolžan zagotavljati organizator.