Policija o Stevanovićevem viru na policiji: Navedbe bomo preverili

Slovenija 14. Okt 202114:40 > 15:47 1 komentar

Potem ko je vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović za N1 dejal, da ga je policija med protesti prejšnji teden želela "spektakularno aretirati na samem kraju" in da ga je o tem obvestil njegov vir na policiji, smo za izjavo prosili pristojne. Na Generalni policijski upravi pravijo, da bodo navedbe preverili in po potrebi uvedli notranjevarnostni postopek.

Vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović je na včerajšnjih protestih v krajšem pogovoru za N1 dejal, da se je po svojem govoru na torkovih protestih prejšnji teden umaknil v nakupovalno središče Aleja, ker je vedel – tako Stevanović – da ga bo policija želela pridržati. Te informacije naj bi mu razkril vir iz policije. “Policija me je hotela spektakularno aretirati tukaj, na samem kraju. Vedel sem, da bi to sprožilo velik revolt in negativen odziv javnosti, in tega policiji nikdar ne bom dovolil, da to stori in da sprovocira takšen incident,” je pojasnil Stevanović in dejal, da je bil to tudi razlog, da se je umaknil s kraja dogodka.

“Zato sem se takoj odmaknil v Šiško in poklical ekipo, ji razložil, da se moram predati, ker policija želi zoper mene odrediti pridržanje. Nisem želel, da se to zgodi doma. Da mi natikajo lisice pred otroki … Zato sem šel sam na policijsko postajo, kjer so mi seveda odvzeli prostost,” je pojasnil Stevanović za N1.

Za odziv in podrobnejša pojasnila smo prosili Generalno policijsko upravo. Ali je policija res želela Stevanovića, kot se je sam izrazil, “spektakularno aretirati” na torkovih protestih?  “Policija pri obravnavi osumljencev kaznivih dejanj pristopa vedno na enak način in v skladu z zakonodajo. Glede navedb o ‘viru’ pa dodajamo, da bomo okoliščine preverili in po potrebi uvedli notranjevarnostni postopek,” so pojasnili za N1.

Stevanović je bil pred leti zaposlen na policiji

Spomnimo, da je policija Stevanoviću očitala kaznivo dejanje hujskanja k uporu. Kot je za N1 potrdil njegov odvetnik David Gradišek, v hišnih preiskavah, ki so sledile v naslednjih dneh, pa so iskali dokaze za podkrepitev teh obtožb. V četrtek zvečer je bil Stevanović iz priprtja izpuščen.

Kot smo poročali, izpustitev iz pridržanja ne pomeni nujno, da je policijske preiskave konec. Pomeni pa, da v četrtek razlogov za uvedbo nadaljnje preiskave in pripor ni bilo, zato tega tožilka niti ni predlagala. V preiskavo so bili vključeni kranjski kriminalisti, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so v sredo tudi prevzeli vodenje preiskave.

Zoran Stevanović je bil pred leti zaposlen na policiji, ki jo je – kot pravi – zapustil po lastni odločitvi. Po poročanju Večera je bil iz vrst policije dvakrat odpuščen in enkrat disciplinsko premeščen. Premestili naj bi ga po streljanju v Ljubljani. Prvič naj bi ga odpustili zaradi nameščene prometne nesreče, pa so ga v policiji vzeli nazaj v svoje vrste. Drugič naj bi ga odpustili zaradi kršitev javnega reda in miru, a naj bi se na sodišču po poročanju Večera pogodili. Policijske vrste naj bi dokončno zapustil leta 2008 ali 2009.

Več o dogajanju na protestih:

>>> POLICIJA UBRALA BISTVENO DRUGAČEN PRISTOP
>>> PRIJELI TUDI PROTESTNIKA Z JEKLENKAMI
>>> NA PROTESTIH TUDI MOTORISTI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje