Policija zaradi pogina rib v Glinščici preverja sume morebitnih kaznivih dejanj

Slovenija 03. Avg 202209:33 > 19:59
Delite:
Potok Glinščica
Foto: Wikipedia

O ponedeljkovem poginu rib v ljubljanskem potoku Glinščica, katerega vzrok še ni povsem pojasnjen, so obveščeni tudi policisti. Ti zbirajo obvestila in preverjajo sume morebitnih kaznivih dejanj. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Policisti so bili o poginu manjšega števila rib v Glinščici obveščeni v ponedeljek okoli 14. ure. Na kraju so posredovali gasilci, ki so opravili prve analize, te pa niso pokazale večjih odstopanj. Prav tako so bile obveščene druge službe, ki so izvedle ukrepe iz njihove pristojnosti, so navedli na Policijski upravi Ljubljana.

“Policisti so opravili ogled, odvzeti so bili vzorci vode in nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanje sumov morebitnih kaznivih dejanj. Po opravljeni analizi vzorcev ter zbranih obvestilih o vseh okoliščinah bo o vseh ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so zapisali za STA.

Vzrok pogina po navedbah policije še ni pojasnjen, lahko bi šlo za pomanjkanje kisika zaradi znižanega vodostaja ali pa tudi za onesnaženje vode. Okoliščine sicer po navedbah tamkajšnje ribiške družine kažejo prav na možnost onesnaženja; za pogin rib bi lahko bil namreč kriv izliv cementnega mleka z bližnjega gradbišča, je v torek povedal predsednik Ribiške družine Dolomiti Marijan Kerč.

Vzrok ni bil prenizek pH ali pomanjkanje kisika

Kerč si je v torek prizadeti del potoka ogledal skupaj z inšpektorjem za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Kot je povedal za STA, so analize vode pokazale, da vzrok za pogin rib ni prenizek pH ali pomanjkanje kisika v vodi.

“Vsega je bilo dovolj, pogin rib prav tako ni posledica nizkega vodostaja, ampak verjetno izliva cementnega mleka v Glinščico. Čeprav so to še neuradne informacije, je jasno, da naj bi pri tistem delu, ki se izteka z gradbišča, nekdo pral cementno mleko, ki je nato steklo po enem od kanalov v potok,” je pojasnil Kerč in dodal, da so ribiči poginule ribe, med katerimi so bili v glavnem kleni, iz potoka odstranjevali že v ponedeljek, v torek pa jih je odpeljala veterinarska higienska služba.

Ob navedbah, da bi bil lahko za pogin rib lahko kriv izliv cementnega mleka z bližnjega Darsovega gradbišča, so v Darsu presenečeni. Kot so pojasnili za STA, je neposredno pred njihovo Avtocestno vzdrževano bazo Ljubljana na Griču, ob zahodni ljubljanski obvoznici, približno leto dni delovišče gradnje nove poslovne stavbe družbe Dars, a betoniranja v tem projektu v času pogina po njihovem vedenju ni bilo.

“Pogodbeni izvajalec gradbenih del je družba CGP, zanjo dobavlja in prevaža beton podjetje Betontrade. Zadnje betoniranje pilotov je bilo izvedeno 22. julija, betoniranje vezne grede 28. julija, kasneje pa se betoniranja niso izvajala, kar je razvidno tudi iz dobavnic betona, pri čemer se vsa dela tekoče evidentirajo v gradbenem dnevniku,” so zapisali.

To pa ni edini pogin rib v zadnjem času. Do pogina je prejšnji konec tedna prišlo v Malem grabnu v Ljubljani, kjer je poginilo približno 1,5 tone rib oz. vsi osebki vseh ribjih vrst. Prejšnji teden so pogin vsaj 50 kilogramov rib, pretežno potočne postrvi in lipana, zaznali tudi v Homški Mlinščici. Pred približno 14 dnevi so večji pogin zaznali v Gradaščici, konec junija v Nanoščici, v začetku junija pa v potoku Vrtojbica.

Tudi o teh poginih rib so bili obveščeni policisti, ki še zbirajo obvestila. Rezultati analiz vzorcev vode sicer še niso znani, tako tudi še niso znani vzroki za pogine rib. “Tudi v teh primerih bo o vseh okoliščinah in ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so še navedli na ljubljanski policijski upravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar