Posebno misijo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu bo vodil Samuel Žbogar

Slovenija 20. Jul 202317:03 0 komentarjev
samuel žbogar
Samuel Žbogar. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Posebno misijo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu (VS) Združenih narodov (ZN) bo vodil trenutni državni sekretar na zunanjem ministrstvu in nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar, je na seji odločila vlada.

Posebna misija bo delovala v obdobju slovenskega članstva in statusa opazovalke v VS ZN, torej od 1. oktobra letos do konca leta 2025. Z oblikovanjem misije se je Slovenija odzvala na prošnjo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, da imenuje svojega predstavnika v VS ZN ter sporoči imena namestnikov in imena nadomestnih predstavnikov, so sporočili z vlade.

Kot so pojasnili, članstvo v Varnostnem svetu zahteva dodaten angažma in opravljanje nalog, ki presegajo običajno delovanje stalnih predstavništev držav članic pri ZN. Samuel Žbogar, trenutni državni sekretar na zunanjem ministrstvu, je diplomat z več kot 30 let izkušenj. Med drugim je nekdanji zunanji minister, bil pa je tudi namestnik stalnega predstavnika pri ZN v času prvega članstva Slovenije v Varnostnem svetu.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju za STA pojasnila, da stalni predstavnik Slovenije pri Združenih narodih Boštjan Malovrh ostaja na položaju. Tako bo še naprej vodil misijo v New Yorku in med drugim pokrival delovanje v okviru Generalne skupščine ZN. Žbogar pa bo Slovenijo zastopal v Varnostnem svetu. Poudarila je, da ne gre za nezaupanje veleposlaniku Malovrhu, ki je po njenih besedah zelo dobro opravil s kandidaturo za nestalno članstvo Slovenije v VS ZN. “Gre za željo, da res izkoristimo potencial, ki ga imamo v Sloveniji, in da bomo lahko imeli še boljšo vidnost, boljše znanje in pa tudi moč v Varnostnem svetu,” je poudarila.

Slovenija v VS ZN vstopa v času, ko je svet globoko razdeljen, čakajo pa jo težke teme, je še povedala ministrica. “Mi se bomo praktično 1. oktobra začeli ukvarjati s svetovnimi krizami. In po treznem razmisleku, kako čim bolj izkoristiti diplomatski aparat, ki ga imamo, smo se odločili, da bomo še dodatno okrepili tudi našo misijo v New Yorku,” je povedala.

Spričo dodatnih obveznosti v New Yorku je vlada vzpostavila tudi poseben projekt ter dovoljeno število zaposlenih na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve povečala za 22. Za opravljanje vseh dodatnih nalog za članstvo v VS ZN bo na stalno predstavništvo v New Yorku dodatno napotenih 14 uslužbencev, ki so na ministrstvu zaposleni za nedoločen čas, poleg njih pa bosta tja napotena še dva projektno zaposlena uslužbenca.

Za opravljanje nalog članstva se bo kadrovsko okrepila tudi notranja služba ministrstva v Ljubljani, za kar je predvidenih 20 dodatnih projektnih zaposlitev, še piše v sklepih vlade. Slovenija bo nestalna članica VS ZN v obdobju 2024-2025, potem ko je na glasovanju 6. junija prepričljivo premagala edino konkurentko Belorusijo. Ministrica odločitve glede Žbogarjevega naslednika na položaju državnega sekretarja, pristojnega za politične zadeve, multilateralo, gospodarsko diplomacijo in razvojno pomoč, še ni sprejela. “Ko bom sprejela odločitev, kdo bo njegova zamenjava, jo bo vlada sprejela in takrat tudi sporočila,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!