Poslanec Mahnič: Ta vlada ima 100-odstotno zavezanost korupciji

Slovenija 07. Feb 202413:17 7 komentarjev
Žan Mahnič
Borut Živulović/BOBO

Po tem ko so v torek v poslanski skupini SDS vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora na temo boja proti korupciji, je danes poslanec SDS Žan Mahnič poudaril, da tako od vlade kot premierja pričakujejo odgovore o domnevno koruptivnih dejanjih zadnjih mesecev. Po njegovih besedah je za korupcijo neposredno odgovoren prav premier Robert Golob in dodal: "Ta vlada ima 100-odstotno zavezanost korupciji".

V poslanski skupini SDS so že v torek vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora na temo boja proti korupciji. Od vlade pa pričakuje, da bo opravila razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije. Sporno naj bi po njihovem mnenju bilo poslovanje podjetja premierja Roberta Goloba Star Solar z državnim Borzenom, nakup 13.000 še nerazdeljenih računalnikov in nakup sodne stavbe, ki je prerastel v afero.

Poslanec Žan Mahnič je danes za medije dejal, da tako od vlade kot premierja pričakujejo določene odgovore. “Robert Golob je najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini naše države. To je posredno priznal tudi sam, ko je generalni direktorici Unesca dejal, da imajo te dni krizo v koaliciji zaradi korupcije,” je dejal. Dodaja, da je prav premier najbolj odgovoren za stanje korupcije v državi.

Sklic izredne seje državnega zbora zahtevajo zaradi “korupcije v vladnih vrstah”, ki jo izvajajo predvsem ministri in generalni sekretarji vladnih strank. “V času Roberta Goloba je Slovenija na indeksu korupcije padla,” je dejal. Želi si, da bi se vlada ukvarja z akutnim stanjem na področju demografije, zdravstva, plač v javnem sektorju, dolgotrajno oskrbo, a se po njegovih besedah ukvarjajo s “preganjanjem drugače mislečih, kadrovanjem v državnih podjetjih in pa tudi s krajo, klientelizmom in korupcijo”.

Na seji želijo odgovore o sodni stavbi, o prenakazovanju denarja, računalnikih …

Na seji bodo predlagali sedem točk, ki se bodo dotikale domnevno koruptivnih dejanj koalicijskih strank in premierja. Želijo razčistiti ozadje nakupa sodne stavbe na Litijski. Po njegovem mnenju premier in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan ne moreta preiskovati korupcije, ki sta jo omogočila.

“Predsednik vlade je dal dvakrat zeleno za sklic dopisne seje, kar se tiče stavbe na Litijski,” je dejal Mahnič. Po njegovem je v času prejšnje vlade tedanji premier Janez Janša tudi za manjše zneske “masiral ministre, zahteval pojasnila, kdo je zadaj in kako so se stvari odvijale”. Meni, da ministričine besede o tem, da o nakupu do zadnjega ni vedela dosti, niso resnične, saj da je bilo s stavbo na Litijski seznanjena že oktobra.

Ministrici gre po njegovih besedah bolj za položaj kot za integriteto, s tem ko je obrnila hrbet svojim zaposlenim, poudarja Mahnič. Zanima jih, kako je možno, da zdaj premier in ministrica igrata pravičnika in borca proti korupcijo, ki sta, kot pravi, to omogočila.

Sprašuje se tudi, kaj bo z nerazdeljenimi 13.000 računalniki. “Skratka, ta vlada se sooča z aferami, korupcijami in pa krajo države,” meni poslanec SDS.

Odgovore pričakuje tudi od premierja

Premierju Golobu med drugim očita tudi posel njegovega podjetja Star Solar z državo. Ob tem pa s sejo želijo priti do dna tudi temu, kaj se je dogajalo s podjetjem Gen-I, ko je bil Golob tam predsednik uprave.

V SDS vladi predlagajo določena priporočila. Glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo, je, ali je vlada sploh še sposobna opravljati delo. Ob tem pa ji priporočajo še, naj spoštuje zakonodajo in naj skrbi za ugled funkcije. “Ta vlada ima 100-odstotno zavezanost korupciji,” je dejal Mahnič, zato pričakujejo pojasnila na vse očitke.

In kaj bo z napovedano interpelacijo vlade? Mahnič poudarja, da se bodo glede na dogajanje na omenjeni prihajajoči izredni seji odločili, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki. Poudarja pa, da je sklic te seje zgolj “uvod v vse naslednje korake, ki jih bo SDS vodila v naslednjih tednih in mesecih v boju proti korupciji”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje