SDS vladi očita korupcijo: “Pojavlja se bojazen, da je to le vrh ledene gore”

Slovenija 06. Feb 202417:03 5 komentarjev
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslovanje podjetja premierja Roberta Goloba Star Solar z državnim Borzenom, nakup 13 tisoč računalnikov, ki stojijo v skladišču, in nakup stavbe na Litijski cesti, ki naj bi postala sodna palača. "Omenjena ravnanja vlade v celoti ustrezajo definiciji koruptivnega in klientelističnega ravnanja," trdi poslanska skupina SDS. Zato zahteva sklic izredne seje državnega zbora, od vlade pa pričakuje, da bo opravila razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora na temo boja proti korupciji. V SDS so ob tem spomnili, da je premier Robert Golob v ponedeljek izjavil: “Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije.” Uvrstitev Slovenije na indeksu zaznane korupcije se je letos poslabšala.

V SDS so spomnili, da je koalicija med prioritetami in cilji izpostavila tudi ničelno toleranco do korupcije, učinkovit pregon in poudarek na vladavini prava. “Dosedanji način in rezultati dela vlade so daleč od teh obljub in ciljev,” so zapisali.

Izpostavili so poslovanje Goloba prek podjetja Star Solar z državno energetsko družbo Borzen, nakup 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov in njihovo skladiščenje, nakup stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani v vrednosti 7.690.350 evrov za potrebe sodišč ter projekt digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema Notar na daljavo.

“Vsa zgoraj omenjena ravnanja vlade in posameznikov v vladi v celoti ustrezajo definiciji koruptivnega in klientelističnega ravnanja v skladu z zakonom. Pojavlja se bojazen, da je to le vrh ledene gore, ki nakazuje, da ima država pod vlado koalicije strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica resne težave s korupcijo ter netransparentnim vodenjem javnih zadev. V luči tega poslanska skupina SDS od vlade pričakuje, da opravi razmislek ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in ustavo,” so sklenili v SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje