Šef Wagnerja oster do vrha vojske: Vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov

Svet 09. Maj 202313:41 4 komentarji
Jevgenij Prigožin
Yulia Morozova/REUTERS

Šef ruskega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin, katerega plačanci se borijo v Bahmutu, je bil v novem, pričakovanem nagovoru znova kritičen do odgovornih za vodenje vojne v Ukrajini. Poročal je tudi, da je ena od enot ruske vojske pobegnila s položaja.

Šef podjetja Wagner, ki (tudi) na bojišča v Ukrajini pošilja plačance, Jevgenij Prigožin, se je, skladno z napovedmi, javnosti ponovno oglasil po današnji paradi ob dnevu zmage v Moskvi. V svojem sporočilu je bil znova precej kritičen predvsem do odgovornih za vojno v Ukrajini, kar pa bi ga lahko, navaja tiskovna agencija Reuters, spravilo v nove težave.

“Danes je ena od enot obrambnega ministrstva pobegnila z enega od naših bokov,” je v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal Prigožin. Pojasnil je, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo “zločinske ukaze”. “Vojaki ne bi smeli umirati zaradi popolne neumnosti svojega vodstva,” je dodal.

Vojaško poveljstvo je obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini. Ob tem je tudi podvomil v sposobnost Moskve, da brani državo. “Zakaj Rusija ni sposobna braniti svoje države?” se je vprašal in dodal, da Ukrajina uspešno izvaja napade na obmejne ruske regije.

V svojem nagovoru je bil Prigožin kritičen tudi do “dedka”.”Srečni dedek” po navedbah Prigožina meni, da je “dober”, pri čemer pa je opozoril na usodo Rusije v prihodnosti, če se izkaže, da je “dedek povsem zmešan”, povzema Reuters.

Koga je prvi mož Wagnerja imel v mislih, ni znano, je pa pred dnevi že ostro kritiziral ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in poveljnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova. Nasprotno se je Prigožin doslej izognil osebnih kritik na račun ruskega predsednika Putina.

Streliva, ki ga je Prigožin zahteval od ruske vojske, enote Wagnerja navkljub zagotovilom ruskega ministrstva za obrambo, še vedno nimajo. Prigožin je, spomnimo, pred kratkim že zagrozil, da bo zaradi nezadostnih količin streliva umaknil svoje sile iz Bahmuta, a so mu nato strelivo obljubili.

Danes je sporočil, da bodo njegove enote v Bahmutu “še nekaj dni” vztrajale pri zahtevi, da dobijo strelivo. Ob tem je dejal, da je prejel sporočilo, da bi umik s položajev v Bahmutu pomenil izdajo domovine.

Ob tem ko so na veliki vojaški paradi v Moskvi danes obeležili zmago nad nacizmom, je Prigožin opozoril na ukrajinsko protiofenzivo, “ki bo potekala na tleh, in ne po televiziji”. “Dan zmage je dan zmage naših dedov. Mi si te zmage še nismo zaslužili,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje