Pravil oživljanja se bodo odslej učili tudi v osnovnih šolah

Slovenija 16. Okt 202220:55 1 komentar
oživljanje, defibrilator
Borut Živulović/BOBO

Danes obeležujemo svetovni dan oživljanja, ki se ga bodo, kot kaže odslej učili tudi v osnovnih šolah. Kot so poročali na TV Slovenija, bo oživljanje še v tem šolskem letu vključeno v izobraževalni program za učence od 7. razreda dalje.

Pravilnih postopkov oživljanja se bodo, kot kaže pri rednem pouku učili tudi otroci v osnovnih šolah. Učenje o pravilnem oživljanju je bilo namreč, kot poroča TV Slovenija, sprejeto v izobraževalni program.

Danes sicer obeležujemo svetovni dan oživljanja. Glavno sporočilo letošnjih akcij je pomembnost vseživljenjskega učenja prve pomoči, ki je ključna za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, so poudarili na Rdečem križu.

Med 10. in 20. oktobrom se bo po vsej Sloveniji odvilo več kot 50 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenja po srčnem zastoju. Točni termini in lokacije so dostopni na spletni strani Slovenija oživlja in Rdečega križa Slovenije, so sporočili iz Zveze študentov medicine Slovenije.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo Slovenija oživlja! želimo povečati možnost preživetja. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj,” so še v Zvezi poudarili.

Pomembnosti vseživljenjskega obnavljanja prve pomoči se je v svoji poslanici dotaknila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž. “Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva- do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca. V letu 2022 bomo poudarili pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. Medse vabimo otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči,” je poudarila.

V Sloveniji so srčno-žilna obolenja drugi najpogostejši vzrok smrti. Po ocenah se v Sloveniji venem letu zgodi okoli 1700 srčnih zastojev. V primeru, da ne začnemo oživljanja, oseba lahko umre v desetih minutah, že v treh do petih minutah pa nastanejo nepopravljive okvare možganov. Stiski prsnega koša povečajo možnost preživetja za dva do štirikrat.

Kako poteka postopek oživljanja si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Sedem od desetih srčnih zastojev se zgodi pred očmi očividcev, vendar manj kot 20 odstotkov očividcev na koncu nudi prvo pomoč. Poleg tega se stopnje oživljanja s strani očividcev po svetu zelo razlikujejo, opozarja Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje