Začetno navdušenje popustilo: zakaj Obala še ni postala Slovenska Istra?

Slovenija 16. Okt 202215:00 5 komentarjev
Piran
PROFIMEDIA

Pred osmimi meseci se je zdelo, da bomo Obali kmalu po novem rekli Slovenska Istra, vendar odločitve o uradnem preimenovanju in uvrstitvi imena v pravopis še vedno ni. Kljub prvotnemu navdušenju se vsi s predlaganim preimenovanjem očitno ne strinjajo.

Februarja smo poročali, da se delu Slovenije obeta novo uradno poimenovanje. Območju občin Ankaran, Koper, Izola in Piran bi se po novem reklo Slovenska Istra oziroma Istra. Ime je izviralo iz elaborata Inštituta za jezikoslovne študije znanstvenoraziskovalnega središča Koper. Njegova predstojnica in jezikoslovka Vesna Mikolič je takrat za N1 pojasnila, da sta se poimenovanje Slovenska Istra in krajša različica Istra pokazala kot najprimernejša.

Pokrajino bi uradno lahko preimenovali, če bi poimenovanje uvrstili v pravopis. Predlagano ime bi morali najprej potrditi občinski sveti štirih obalnih občin, ki bi ga nato poslali Pravopisni komisiji pri SAZU ter Komisiji za standardizacijo zemljepisnih imen. Zaradi izjemne naklonjenosti županov do poimenovanja se je zdelo, da bo predlog h komisijama romal v kratkem. Vendar dobrega pol leta za tem Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen predloga za uvrstitev imena v pravopis še ni prejela. “Dokler ne prejmemo pobude, ne moremo odločati o ničemer,” je za N1 dejal predsednik komisije Matjaž Geršič.

Podobno so februarja v Jezikovni svetovalnici zapisali tudi jezikoslovci na SAZU. Pojasnili so, da mora komisija prejeti uradno pisno pobudo, v kateri mora biti predstavljeno, kdo je dejanski iniciator preimenovanja, ali je bil o novem imenu dosežen konsenz, v kakšnem družbenem obsegu ter kakšni so njegovi argumenti. Šele nato lahko ta komisija odloča.

Komisija pobude ni prejela, ker se je zapletlo pri potrjevanju predlaganega imena na eni od obalnih občin. Občinski svet Občine Piran namreč o predlaganem preimenovanju še ni odločal, so za N1 sporočili s piranske občine. Februarja so na Občini Piran napovedali, da bo tamkajšnji občinski svet o tem odločal v drugi polovici marca in da bo preimenovanje zelo verjetno dobilo podporo. Vendar je, kot kaže, ne uživa. Kot so pojasnili na občini, glasovanja o predlogu ni bilo zaradi pomislekov različnih svetnikov o poimenovanju.

Proti preimenovanju tudi del stroke

Takemu preimenovanju pa nasprotujejo tudi zaposleni na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Kot so pojasnili v izjavi, je vsakršno javno poimenovanje vedno politično-ideološko dejanje, zato sklicevanje na stroko ne more biti nikoli zadostna utemeljitev. “Strok je več in tudi znotraj ene same so mnenja različna,” so zapisali.

Glavno težavo pri poimenovanju Slovenska Istra vidijo v tem, da se z njim ne more poistovetiti vse prebivalstvo obalnih občin, ki je izrazito etnično mešano. “V njem bi se moralo prepoznati čim več prebivalcev: ne le večinski Slovenci, temveč tudi priznana italijanska narodnostna skupnost in močno prisotne različne narodnostne skupnosti iz drugih republik nekdanje Jugoslavije,” so zapisali v izjavi, pod katero je prva podpisana izredna profesorica z Univerze na Primorskem Katja Hrobat Virloget.

Podpisniki menijo še, da če že ni več možnosti, da se prebivalstvo Istre izreče o svojem istovetenju z imenom prostora, naj bo slednje vsaj čim bolj vključujoče do vseh. “Istro poimenujmo v njeni najbolj nesporni obliki: Istra/Istria,” so sklenili.

Če se je februarja ob napovedih občin zdelo, da bomo Obali kmalu rekli Slovenska Istra, se uradno preimenovanje in uvrstitev v pravopis odmikata v prihodnost. O predlaganem imenu bodo namreč v Piranu najverjetneje odločali šele, ko se bo po letošnjih lokalnih volitvah sestal nov občinski svet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje