Pravna fakulteta: Sodna veja mora imeti zagotovljene vse pogoje, tudi materialne

Slovenija 22. Jan 202418:54 2 komentarja
PRAVNA FAKULTETA
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Pedagogi in raziskovalci ljubljanske pravne fakultete so v izjavi za javnost poudarili, da mora imeti sodna veja oblasti zagotovljene vse pogoje, tudi materialne, da izvaja naloge in odgovornosti za delovanje pravne države. Vlado in državni zbor so pozvali, naj neizvršene odločbe ustavnega sodišča, tudi o sodniških plačah, uresničijo nemudoma.

Sodna veja oblasti mora imeti zagotovljene vse pogoje, tudi materialne, da izvaja naloge in odgovornosti za delovanje pravne države, so v izjavi za javnost izpostavili pedagogi in raziskovalci ljubljanske pravne fakultete. Vlado in državni zbor so pozvali, naj neizvršene odločbe ustavnega sodišča, tudi o sodniških plačah, uresničijo nemudoma.

Raziskovalci in pedagogi Pravne fakultete v Ljubljani so v izjavi poudarili, da vzbuja že razprava o tem, ali je treba odločbo ustavnega sodišča uresničiti, kakor tudi o tem, ali jo je treba uresničiti v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, izrazito nelagodje. Menijo, da pomeni relativizacija te obveznosti od kogarkoli, sploh organov izvršilne in zakonodajne oblasti, nevarnost za delovanje pravne države, s tem pa za demokratični ustroj družbe.

Polemike o primernosti sodniških prizadevanj za uresničitev ustavne odločbe, kakor tudi redukcija tematike na boj za plače, po mnenju raziskovalcev in pedagogov odvračajo pozornost od temeljnega problema. Položaj nosilcev različnih vej oblasti bi moral biti namreč primerljiv, so izpostavili, na kar je opozorilo tudi ustavno sodišče.

Izpostavili so tudi, da je nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča posledica na splošno neustreznega pristopa vlade in državnega zbora k izvrševanju odločb ustavnega sodišča. Menijo, da je treba vzpostaviti sistem izvrševanja odločb ustavnega sodišča, v okviru katerega bodo organi nemudoma po izdaji odločbe zagotovili njihovo uresničitev.

Vlado in državni zbor so pozvali, naj vse neuresničene odločbe ustavnega sodišča, tudi odločbo o sodniških plačah, uresničijo nemudoma. “Le tako bo vsaka morebitna neizvršena odločba ustavnega sodišča razlog za takojšnji alarm in ukrepanje, ne pa le nova številka na predolgem seznamu, ki čaka na boljše čase,” so zapisali.

“Če izvršilna in zakonodajna oblast ne zagotovita pogojev za ustrezno delovanje sodstva, izgubita tudi svojo legitimnost v demokratični družbi,” so zapisali. Posledice neustreznega uresničevanja pravne države pa nosijo predvsem državljani in vsi, ki potrebujejo sodno varstvo.

Sodišče je junija ugotovilo, da so sodniške plače prenizke in zakonodajalcu naložilo odpravo neustavnosti do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki 10. januarja začeli opozorilni protest, ki bo trajal do srede. Med protestom se sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločajo o morebitnih preklicih že razpisanih narokov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje