Članicam Pravne mreže podelili nagrado državljan Evrope

Slovenija 07. Okt 202214:34 1 komentar
pravna mreža za varstvo demokracije
Mateja Jordović Potočnik

Pravna mreža za varstvo demokracije je prejela prestižno nagrado Evropskega parlamenta "državljan Evrope". Kot so pojasnili v utemeljitvi, so si članice mreže nagrado zaslužile za projekt podpore posameznikom in organizacijam pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

Nagrado državljan Evrope so prejele pobudnice za ustanovitev mreže Katarina Bervar Sternad, Maja Cimerman, Anuška Podvršič, Nataša Posel, Barbara Rajgelj in Jasna Zakonjšek. “Ta nagrada je pomembno priznanje civilni družbi, da se je uspela v teh dveh letih tako dobro zorganizirati. Zahvaljujemo se vsem strokovnjakom in strokovnjakinjam, ki ste skupaj z nami bili ta boj, in vsem drugim podpornikom,” je na današnji podelitvi dejala Anuška Podvršič.

“Mreža nevladnih organizacij, s katero sodeluje več kot 50 odvetnikov v Sloveniji, je v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju varovanja vladavine prava. Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Po začetku delovanja ji je uspelo k svojim projektom pritegniti tudi mlade, ki se v vlogi aktivnih državljanov borijo za demokracijo,” so v utemeljitvi nagrade zapisali pri Evropskem parlamentu, ki podeljuje nagrado. “Evropski parlament poudarja varstvo demokracije in vladavino prava kot temeljni vrednoti Evropske unije. Na enakih vrednotah je bila leta 2021 ustanovljena tudi Pravna mreža za varstvo demokracije.”

Kot so še pojasnili, je bila Pravna mreža za varstvo demokracije ustanovljena zato, “da bi zmanjšali razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice. S pravnimi mnenji, stališči in pozivi Pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije.”

Kdo so državljani Evrope?

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za izjemne nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter ohranjanje zgodovinskega spomina. Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe. Pravno mrežo za varstvo demokracije so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali državljani.

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope prejeli: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza (2012), dr. Boris Pahor (2013), Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar (2014), Drago Jančar in Tomo Križnar (2015), dr. Evgen Bavčar (2016), Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše (2017), Čebelarska zveza Slovenije (2018), Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver (2021).

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk. Letos je Evropski parlament razglasil 30 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz 24 držav članic Evropske unije.

V povezanih člankih lahko preberete, s katerimi primeri so se ukvarjali pri Pravni mreži, med drugim z več kot 800 primeri posameznikov, ki so se obrnili nanje, vložili so ustavno pobudo, kazensko ovadbo v zvezi s STA, pripravili več deset pozivov tožilstvu za ustavitev prekrškovnih postopkov, vložili več kot petdeset različnih pravnih sredstev in nudili tudi druge vrste pomoči. Pogovor z njimi o stanju demokracije v Sloveniji, pravnem varstvu, epidemiji, oblasti in človekovih pravicah lahko preberete v članku Pravo je branik demokracije, a tudi ta jez se lahko podre.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje