Pravna mreža o nagradah IJS: Podcenjujoč odnos niža zaupanje javnosti v znanost

Slovenija 09. Okt 202116:38 > 14. Okt 2021 16:532 komentarja
Inštitut Jožef Stefan
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na Pravni mreži za varstvo demokracije "ostro nasprotujejo podcenjujočemu odnosu Instituta Jožef Stefan (IJS) do neodvisne in za varstvo človekovih pravic zelo pomembne institucije Informacijskega pooblaščenca", ki ga je pokazal s podelitvijo informacijske limone. Podcenjujoč odnos niža zaupanje javnosti v znanost, so opozorili.

“Poslanstvo inštituta je in naj ostaja v ‘ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju’, nikakor pa znanstvena institucija nima pristojnosti ocenjevati, še manj podcenjevati dela institucije, katere pristojnosti in okviri delovanja so določeni s slovensko in evropsko zakonodajo,” so zapisali v pravni mreži.

IJS pozivajo, naj spoštuje institucije pravne države ter postopke, vrednotna izhodišča in metodologije drugih znanstvenih disciplin, ne le tistih, kjer primarno deluje. Podcenjujoč odnos med znanstvenimi disciplinami vodi v podcenjujoč odnos splošne javnosti do znanstveno-raziskovalne sfere in njenih rezultatov ter niža zaupanje javnosti v znanost. Po oceni pravne mreže poskusi rušenja ugleda posameznih institucij spodkopavajo iskanje vsestransko pretehtanih rešitev na izzive sedanjosti in prihodnosti, sobivanje različnosti v miru in medsebojnem spoštovanju.

Mojca Prelesnik
Srdjan Živulović/ BOBO

Informacijsko jagodo prejel Covid-19 Sledilnik, limono pa informacijska pooblaščenka

V okviru 24. mednarodne multikonference Informacijska družba so v petek podelili tudi nagrade, ki izražajo pozornost posebnim dosežkom na področju informacijskih znanosti. Nagrado za izjemen dosežek, t. i. informacijsko jagodo, je prejel Covid-19 Sledilnik. Nagrado za neizjemen dosežek, informacijsko limono, pa je prejela informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik za njeno delovanje tekom aktualiziranja aplikacije Ostani zdrav, so sporočili z IJS.

Iz urada informacijske pooblaščenke so sporočili, da s podelitvijo informacijske limone niso bili seznanjeni, prav tako ne z obrazložitvijo razlogov za podelitev. V odzivu so zapisali, da je “aplikacijo Ostani zdrav vzpostavila država, informacijska pooblaščenka pa je podala mnenje o njeni skladnosti z zakonodajo”. Med drugim so dodali, da so vsi nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov v EU in po državah Sveta Evrope v zvezi z aplikacijami ves čas opozarjali oblasti na nujnost spoštovanja zahtev varstva osebnih podatkov.

Komentari

Vaš komentar