Pravosodna ministrica Švarc Pipan sprejela odstop državne sekretarke

Slovenija 08. Jan 202412:33 > 18:56 1 komentar
Dominika Švarc Pipan
Foto: Aljaž Uršej/N1

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je sprejela odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi. Ta je odstopno izjavo podala v četrtek zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač. Vlada jo je že razrešila s funkcije.

V četrtek smo poročali, da je Valerija Jelen Kosi podala odstopno izjavo z mesta državne sekretarke na ministrstvu za pravosodje. Ob tem je zapisala, da “ne more biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, druge pa to niso”.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes odstop Jelen Kosi sprejela.

Spomnimo, ustavno sodišče je junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki in tožilci so tako minuli četrtek, 4. januarja, za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač.

Prav tako je glavni odbor Slovenskega sodniškega društva v četrtek sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Švarc Pipan pa so ob tem še pozvali k odstopu.

Ministrica se je sicer v odzivu na zaostrovanje protestnih aktivnosti zavezala, da bo omenjena odločba ustavnega sodišča izvedena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu ter ocenila, da z njenim odstopom ne bi bili bližje rešitvi.

Vlada je na današnji dopisni seji s torkom Jelen Kosi že razrešila s funkcije državne sekretarke, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje