Sodniki bodo stopnjevali pritisk, premierja in ministrico pa pozivajo k odstopu

Slovenija 04. Jan 202417:49 > 22:45 13 komentarjev
sodišče
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve. Premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pa sodniki pozivajo k odstopu. Minister za javno upravo Franc Props je na 24ur Zvečer napovedal, da bodo vprašanje plač sodnikov skupaj z ostalimi javnimi uslužbenci skušali rešiti do konca junija, datum pa je sporen, saj v sodniškem društvu grozijo, da ne bodo sodelovali pri evropskih volitvah 9. junija. Brez njihovega sodelovanja volitev ni mogoče izpeljati.

Sodniki bodo izredni protest začeli na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade Roberta Goloba “o srečnem koncu” s 600 evrih bruto dodatka na plače sodnikov. V času prilagojenega načina poslovanja, ki bo trajal do 24. januarja, bodo opravljali procesna dejanja le v zadevah, ki so nujne po zakonu. To med drugim pomeni, da lahko sodniki prekličejo že razpisane obravnave ali ne razpišejo novih ter da na višjem sodišču v času prilagojenega poslovanja ne bo sej.

Na današnji seji glavnega odbora sodniškega društva so sprejeli tudi sklep, s katerim pozivajo vse sodnike, da zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti, kot so delovne skupine, različne izpitne komisije, tudi za pravniški državni izpit in izpite iz upravnega postopka, izpite za stečajne upravitelje, izvršitelje, volilne komisije, izobraževalne dogodke centra za izobraževanje v pravosodju. Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo obvestili o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev.

Proučili bodo tudi možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper nosilce izvršilne in zakonodajne veje oblasti, Sodni svet pa bodo pozvali, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač. Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki danes za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tudi tožilci.

Protest sodnikov, sodna dvorana
Foto: SobotaInfo/Bobo

Če vlada ne reši vprašanja plač, je ogrožena izvedba evropskih volitev

Minister za javno upravo Franc Props je na 24ur Zvečer napovedal, da jih datumsko k reševanju vprašanja sodniških plač iz načrta za okrevanje in odpornost – tako kot ostalih plač v javnem sistemu – zavezuje 30. junij. “Vlada bo storila vse, da v teh rokih to izpelje. Istočasno za vse zaposlene v javnem sektorju, vključno s funkcionarji in sodniškimi funckionarji,” je dejal Props.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je na to odgovorila, da edini rok, ki jih zavezuje, je rok ustavnega sodišča, ki pa je potekel v sredo. “Sodniki so funkcionarji javne veje oblasti, mi nismo javni uslužbenci, mi nimamo nič s težavami, s katerimi, verjamemo, da se vi srečujete,” je dejala.

Omenjeni datum, torej konec junija, je sporen predvsem, saj so sodniki napovedali, da ne bodo sodelovali pri pripravi evropskih volitev, če plače sodnikov do takrat ne bodo urejene. Evropske volitve bodo namreč potekale pred tem datumom – 9. junija. Kot je potrdila Bergant Rakočević, pa se volitve brez sodelovanja sodnikov ne morejo izpeljati.

Pozvali bodo sodnike, ki delujejo kot predsedniki okrajnih volilnih komisij in predsedniki volilnih enot, da podprejo njihovo pobudo. “Prepričani smo, da se bodo sodniki v veliki večini odzvali, tako kot so se danes odzvali na protest,” je še dejala Bergant Rakočević za 24ur Zvečer.

Protest sodnikov: Vrhovni sodnik prejme manj kot najslabše plačani poslanec

Tik pred začetkom protesta so iz Slovenskega sodniškega društva dodatno spomnili na razloge zanj. “Protestiramo, ker sta se izvršilna in zakonodajna veja oblasti očitno in zavestno odločili, da ne bosta spoštovali pravnega reda Republike Slovenije,” so zapisali v izjavi za javnost. Dodali so tudi, da neto plača najnižje plačanega sodnika za 1.300 evri zaostaja za plačo najmanj plačanega poslanca in da je celo neto plača vrhovnega sodnika nižja od neto prejemkov najnižje plačanega poslanca.

Predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Valenčič je po protestu opozoril, da se tožilske plače, ki so vezane na sodniške, že več kot 15 let niso usklajevale z inflacijo. Poudaril je, da vladi očitno ni jasno dejstvo, da je odločba ustavnega sodišča neodložljiva in zavezujoča. Dodal je še, da se tudi tožilci že pripravljajo na morebitno stavko sodnikov.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob današnjem protestu sodnikov in tožilcev opozoril, da je neizvrševanje sodb ustavnega sodišča sistemski problem in pomeni veliko kršitev načela pravne države.

Odstopila državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu

Nespoštovanje ustavne odločbe s strani oblasti je zmotilo tudi državno sekretarko na pravosodnem ministrstvu Valerijo Jelen Kosi, ki je zato podala odstopno izjavo. “Ne morem biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, druge pa to niso,” je zapisala.

Po navedbah odhajajoče državne sekretarke je bilo ministrstvu za pravosodje “izrecno odsvetovano (prepovedano?), da se ukvarja s problematiko sodniških plač”, ker da je to pristojnost ministrstva za javno upravo. Razlogi, ki jih posamezni nosilci oblasti v medijih naštevajo, so – tako Jelen Kosi – povsem politične narave, in sicer strah pred plačnimi zahtevami drugih sindikatov ter s tem strah za lastno politično preživetje, kar pa niso argumenti, ki bi opravičevali nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča.

Props: Rešujemo vzporedno s celotnim javnim sektorjem

Da se bodo plače sodnikov in tožilcev uredile vzporedno z ureditvijo plač v celotnem javnem sektorju, pa je popoldan po napovedi protesta skušal pomiriti minister za javno upravo Franc Props. Obenem je poudaril, da se nujnosti urejanja sodniških plač zaveda.

Stališče vlade je, da zadeve rešujejo vzporedno, in tako bodo delovali. Bodo pa poskušali iskanje rešitev kar najbolj pospešiti, je napovedal. Že takoj z naslednjim tednom bodo aktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj za celotni javni sektor, že sedaj pa ta tečejo s posameznimi sindikati, je tudi dejal Props. Kdaj bi se pogajanja lahko zaključila, tedaj še ni želel napovedati.

Sodni svet bo prihodnji četrtek verjetno odločal, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, je v izjavi ob današnji enourni protestni prekinitvi dela sodnikov in tožilcev dejal predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat. Spomnil je, da so z nastalo situacijo že seznanili pristojne evropske institucije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje