Prebeglo poslanko presedli in izključili iz odborov, a še vedno ni izstopila

Slovenija 25. Dec 202116:20 > 16:24 2 komentarja
Mateja Udovč
Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanka Mateja Udovč, ki je sredi meseca izstopila iz stranke Konkretno in se pridružila stranki Naša dežela, še naprej ostaja del poslanske skupine SMC. Ta jo je medtem že razrešila z vseh funkcij, ki jih je zasedala v odborih, in jo tudi presedla. Zakaj Udovč kljub drugačnim napovedim še vedno ni izstopila iz poslanske skupine, kako odgovarja na očitke, da je "nevidna" poslanka, ki ji gre samo za plačo, in zakaj poslanska skupina SMC še vedno nosi ime stranke, ki ne obstaja več?

Kmalu zatem, ko se je stranka SMC gospodarskega ministra Zdravka Počivalška na kongresu združila s stranko GAS predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce in si nadela novo ime Konkretno, je na veliko presenečenje poslanskih kolegov svoj izstop napovedala Mateja Udovč. Poslanka z Gorenjske je bila še prisotna na kongresu in nič ni nakazovalo, da odhaja v neparlamentarno stranko Naša dežela, ki jo vodi nekdanja kmetijska ministrica in padla predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

Ob prestopu so v njeni novi stranki napovedali tudi takojšnji odhod poslanke iz poslanske skupine (PS) SMC, a se to do danes še vedno ni zgodilo. “Status Mateje Udovč je, da je poslanka brez funkcij v odborih in komisijah, na nek način deluje kot nepovezana poslanka, dejansko pa je še vedno članica naše poslanske skupine”, je za N1 pojasnil vodja PS SMC Gregor Perič, ki je tudi predlagal njeno razrešitev z vseh funkcij, ki jih je zasedala. Najprej s predsedniškega in podpredsedniškega mesta v dveh odborih, nazadnje pa še s preostalih mest članice treh delovnih teles. Prav tako od prestopa v drugo stranko ne prejema več vabil na seje poslanske skupine, stikov s poslanko po Peričevih besedah nimajo.

Dokument SMC
N1

“Ta razrešitev je pričakovana, a glede na moj izstop iz stranke zelo pozna”, nam je povedala poslanka Udovč, ki pa jo je precej presenetila informacija (za to je izvedela od nas), da so jo njeni nekdanji kolegi v minulem tednu tudi že presedli. Po besedah Periča so namreč spremenili sedežni red v veliki dvorani in jo premestili v klop “blizu nepovezanih poslancev”, ki so v večini izstopili prav iz poslanske skupine SMC.

Tisti trenutek, ko izstopiš, ti vzamejo tudi mizo

Udovč nam je na vprašanje, zakaj še ni izstopila tudi iz poslanske skupine, ki tako še vedno šteje pet poslancev, odgovorila, da je to zanjo povsem nova situacija in da bo ob izstopu bolj ali manj prepuščena sama sebi. “Saj razumete, tisti trenutek, ko izstopiš, ti vzamejo tudi mizo.” Zato si želi najprej organizirati vse, da bo njeno delo poslanke še naprej potekalo “nemoteno, tako v organizacijskem kot tudi v strokovnem smislu.”

Z drugimi besedami, najprej želi najti strokovno pomoč, ki ji kot samostojni poslanki pripada. A gre le za enega strokovnega sodelavca ali sodelavko. Tudi zato izbira samostojne poti med razočaranimi poslanci v preteklosti ni bila ravno priljubljena. Poslanec, ki ni član nobene poslanske skupine, namreč ne more biti član delovnih teles, glasuje lahko le na plenarnih sejah, praviloma mu pripada le po pet minut razprave. Udovč sicer zatrjuje, da bo kljub temu v “zelo kratkem času” zapustila tudi PS SMC.

Kot samostojni poslanki se ji bo občutno znižala tudi plača, po nekaterih ocenah iz poslanskih vrst za približno 600 evrov neto na mesec. Po parlamentarnih hodnikih se je tako vse glasneje namigovalo, da prav zato sploh ne namerava zapustiti PS SMC. Poslanca namreč iz poslanske skupine ne more izključiti nihče, odide lahko le sam.

A sama tovrstna namigovanja zavrača. “Denar tukaj ne igra nobene vloge. Jaz v politiko nisem vstopila zaradi eksistence, temveč zato, ker sem nekoč dobila priložnost delati za ljudi, jih zagovarjati ter zastopati in na to sem zelo ponosna. Vem, da nimam čarobne palice, da bi delala zlata jabolka, a resnično sem dokazala, da se da spraviti v proceduro milijon stvari in popravkov, takih razumnih in življenjskih,” je dodala Udovč, ki je s temi besedami tudi zavrnila očitke, da v trenutnem mandatu ni bila med bolj vidnimi poslanci.

Janez Janša je ni nikoli poklical

V javnosti so se sicer vrstila tudi ugibanja, da je bil njen prestop usklajen s predsednikom vlade Janezom Janšo. Premier namreč še vedno javno govori o 38 poslanskih glasovih, ki da jih ima njegova manjšinska koalicija. Zanimalo nas je, ali to pomeni, da glas Mateje Udovč še vedno prišteva zraven in ali sta o tem s premierjem govorila. “Verjetno si on tako predstavlja, da dokler sem še v poslanski skupini, ima koalicija tudi moj glas. Še vedno pa delujem enako kot prej – če sem imela kakšne pripombe ali pomisleke o zakonskih predlogih, sem to jasno povedala in smo se usklajevali, nismo pa nikoli javno prali umazanega perila.”

Dodaja, da je kljub zelo šibki večini v državnem zboru, ko šteje vsak glas, predsednik vlade ni nikoli poklical, da bi preveril, ali ima koalicija še njen glas ali ne. “To pa ne pomeni, da se poslanci katerekoli stranke ne pogovarjamo,” je na vprašanje, ali jo je morda poklical kdo drug iz vladajoče SDS, odgovorila Udovč.

Ime SMC še živi

Čeprav se je Počivalškova stranka v začetku meseca preimenovala v Konkretno, pa poslanska skupina še vedno nosi staro ime SMC. Kot nam je pojasnil njen vodja Gregor Perič, postopki preimenovanja še vedno niso končani. “To je odvisno od postopka, ki ga peljejo na ministrstvu za notranje zadeve. Stranko je treba še vpisati v register političnih strank. Ta postopek je v teku, jaz ocenjujem, da bi bil lahko v prihodnjem tednu že zaključen. Ko dobimo to potrdilo, da je stranka preimenovana, nov TRR in davčno številko, s tem seznanimo državni zbor, potem pa se poslanska skupina lahko preimenuje v PS Konkretno.”

Gregor Perič
Borut Živulović/BOBO

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje