Predsednica DZ in bivša sodnica Klakočar Zupančič razume tako sodnike kot vlado

Slovenija 05. Jan 202417:16 7 komentarjev
Predsednica državnega zbora na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednica državnega zbora in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič pravi, da v zadnjih nesoglasjih med sodniki in vlado razume tako eno kot drugo stran. Zahteve sodnikov za višje plače so po njenem prepričanju legalne in legitimne, razume pa tudi stisko vlade, ki mora reševati vse poklicne skupine v javnem sektorju in ne samo sodnikov.

Sodniki so ogorčeni, ker izvršilna in zakonodajna veja oblasti nista uresničili odločbe ustavnega sodišča o dvigu sodniških plač. Pozvali so celo k odstopu predsednika vlade Roberta Goloba in pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, za prihodnji teden pa napovedali stopnjevanje pritiska. Kako gleda na to dogajanje, smo vprašali predsednico državnega zbora in nekdanjo sodnico Urško Klakočar Zupančič.

“V bistvu me žalosti, da je prišlo do tako ostre situacije. Nesoglasja so očitno eskalirala do te meje, da prihaja do neke vrste sodniške stavke,” je za N1 dejala Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da sodnike razume in jih je ves čas podpirala pri njihovih prizadevanjih, da se sodniške plače uredijo in končno postanejo primerljive s plačami ostalih funkcionarjev. “Njihove zahteve so po mojem prepričanju legitimne in legalne. Konec koncev imamo odločbo ustavnega sodišča, ki je za zdaj še vedno neizvršena.”

Po drugi strani pa Urška Klakočar Zupančič razume tudi vlado, ki se je po njenih navedbah znašla v nezavidljivem in zelo težkem položaju, ko poskuša uveljaviti pravičen in dober plačni sistem v javnem sektorju, ki ga sestavljajo tako javni uslužbenci kot funkcionarji. Pričakuje, da bo to urejanje vlada izpeljala celovito, da bo torej zajelo vse poklicne skupine v javnem sektorju in da nobena poklicna skupina ne bo izvzeta.

“Razumem torej tako eno kot drugo stran. Razumem sodnike, ki so jezni in frustrirani, in podpiram njihova prizadevanja, da se njihove plače uredijo. Razumem pa tudi stisko vlade, ki mora reševati vse poklicne skupine, ne samo sodnikov. Razumem tudi bojazni vlade pred škodljivimi posledicami, ki lahko nastanejo za vso državo, če bo zadeve reševala parcialno,” je poudarila predsednica državnega zbora.

Ob tem je dodala, da se mora vlada enovitega urejanja celotnega javnega sektorja lotiti takoj. “Da se zamuja z izvršitvijo odločitve ustavnega sodišča, si ne želimo. Živimo v pravni državi,” je še poudarila Klakočar Zupančič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje