Predsednica po objavi našega članka: Pričakujem hitrejše odzivanje pristojnih

Poglobljeno 02. Jun 202311:59 12 komentarjev
Predsednica Pirc Musar
Predsednica Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

Po objavi pričevanj o nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, ki smo jih po obsežni novinarski preiskavi objavili v sredo, se je danes odzvala predsednica Nataša Pirc Musar. Poudarila je, da glede na predstavljene okoliščine pričakuje hitrejše odzivanje pristojnih.

“Predsednica republike ostro obsoja vsako nasilje, še posebej nedopustno pa je izvajanje nasilja nad ranljivimi in šibkejšimi skupinami, ki same pogosto nimajo moči ali sposobnosti, da bi ga preprečile. Ničelna stopnja nasilja in spoštljivi medsebojni odnosi v kolektivu pa so tudi ključni predpogoj za dobro delo s pacienti,” so v uradu predsednice zapisali v odzivu na naš članek.

“Predsednica spremlja dogajanje na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana in glede na predstavljene okoliščine pričakuje hitrejše odzivanje. Zato poziva vse pristojne institucije na čelu z ministrstvom za zdravje, da zadevo temeljito preiščejo in nato ukrepajo skladno z ugotovitvami. Potencialnim žrtvam nasilja pa se mora zagotoviti takojšnja ustrezna pomoč,” so še poudarili.

Kot smo poročali v sredo, smo pred več kot enim mesecem dobili informacijo, da naj bi se na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana dogajalo nasilje. V zadnjih tednih smo se o razmerah na kliniki pogovarjali s številnimi sogovorniki. Govorili smo s pacienti, ki so bili hospitalizirani na sprejemnih oddelkih, z njihovimi svojci, z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so zasedali ali še vedno zasedajo različna delovna mesta na kliniki, s predstavniki uporabnikov in drugimi. Več sogovornikov nam je potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Navedbam pritrjujejo tudi nekateri materialni dokazi, ki smo jih pridobili. Vodstvo klinike navedbe o nasilju kategorično zavrača.

Na članek so se odzvali tudi v uradu varuha človekovih pravic, kjer so poudarili, da je navedbe virov treba vzeti resno in da jih morajo raziskati pristojni organi. Več odzivov smo zbrali tukaj.

Preiskovalni članek o razmerah na Psihiatrični kliniki Ljubljana si lahko v celoti preberete tukaj: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana: razkrivamo pričevanja o nasilju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje