Predsednik Pahor: Izjava “Hitler je heroj” je nesprejemljiva

Slovenija 05. Avg 202114:43 > 15:59 6 komentarjev
Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je obsodil izjavo Urbana Purgarja, ki je na Twitterju zapisal, da je Hitler heroj.

“Izjava je nesprejemljiva. Ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spodbujanje sovraštva in poveličevanje totalitarizma. Sleherno tako izjavo moramo obsoditi,” je za N1 komentiral Borut Pahor.

Spomnimo, dan pred dnevom spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi je predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovorni urednik medija Nacionalna tiskovna agencija Urban Purgar na Twitterju zapisal “Hitler je #heroj”.

Izjavo so obsodili v opoziciji; da je tvit zavržen, so menili na kulturnem ministrstvu. Purgarjev zapis je med drugim obsodil predsednik koalicijske NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin. Kot je zapisal, je “poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, zavržno in nima mesta v sodobni družbi”.

Na izjavo so se odzvali tudi na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji. Zapisali so: “Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo še enkrat poudariti, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Hvaležni smo za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo.”

Purgarjev čivk je odprl tudi vprašanje, ali bi bilo treba Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Purgar, odvzeti status nevladne organizacije v javnem interesu, na podlagi katerega lahko dostopa do javnega denarja. Idejo, da bi morala država oziroma ministrstvo za kulturo društvu odvzeti ta status, je v odgovoru za N1 podprl tudi Tonin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje