Preiskovalne komisije o Gen-I in Golobu še ni: “Gospod Janez Janša mora paziti”

Slovenija 18. Apr 202417:51 11 komentarjev

Pred slabim mesecem dni so državni svetniki odločili, da v državni zbor vložijo zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskovala poslovanje podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranje Gibanja Svoboda. Zahteva je v državni zbor že priromala, v opozicijski SDS pa so včeraj opozorili, da predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič zahteve za ustanovitev ni uvrstila na sejo, čeprav naj bi to že morala storiti. Kaj se dogaja z ustanavljanjem preiskovalne komisije in kako na očitke odgovarja predsednica državnega zbora?

“Gospod Janez Janša mora paziti na svoje lastne kazenske odgovornosti. Operira z izrazom ’kazenska odgovornost’, s tem pa se ne opleta kar tako. Tukaj mora paziti, ker je bil v več kazenskih postopkih, pa verjetno še vedno je,” se je na sredine očitke predsednika SDS odzvala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Janša je namreč skupaj z vodjo poslancev SDS Jelko Godec v sredo opozoril na predlog državnega sveta o parlamentarni preiskavi o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar in financiranju Gibanja Svoboda. Po njunem mnenju bi morala predsednica državnega zbora predlog ustanovitve komisije glede na predpisane roke že uvrstiti na eno od sej, česar pa še ni storila. “Z zelo votlim izgovorom se preprečuje ali zavlačuje ustanovitev parlamentarne komisije, ki koaliciji ni všeč. S tem – v tem primeru gre za predsednico državnega zbora – neposredno kršijo pooblastila, ki jih imajo. Po mojem mnenju gre tudi za kazensko odgovornost,” je včeraj dejal Janša.

Takojšnjo ustanovitev preiskovalne komsije pričakujejo tudi v NSi. Vse ostalo bi po besedah predsednika stranke Mateja Tonina pomenilo kršitev poslovnika in ostalih postopkov. “V demokraciji imamo predvidene postopke zato, da je red, da se v sistem vnaša predvidljivost in da za vse veljajo enaka pravila igre, je dejal Tonin. Kot je še opozoril, v stranki opažajo, da se v zadnjem obdobju pravila igre prilagajajo na politično situacijo in potrebo. “Za isto materijo se enkrat uporabijo ena pravila, drugič pa druga,” je še dodal predsednik manjše opozicijske stranke.

“Zahteva za ustanovitev bi lahko bila nezakonita ali celo neustavna”

Predsednica državnega zbora je potrdila, da so prejeli zahtevo državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Zahtevo je predsednica poslala zakonodajno-pravni službi DZ, ki je v pravnem mnenju opozorila na številne nepravilnosti, pomanjkljivosti. “Zahteva za ustanovitev te preiskovalne komisije bi lahko bila nezakonita ali celo neustavna,” je izpostavila Klakočar Zupančič.

Kot smo poročali, je služba v mnenju opozorila, da bi se zahtevana preiskava nanašala tudi na zasebnopravne subjekte, ki so lahko predmet parlamentarne preiskave le ob izkazanem pravnem interesu. V konkretnem primeru je presodila, da je opredelitev javnega interesa presplošna, nedoločna in pomanjkljiva ter ne dosega zahtevanega standarda. Zakonodajno-pravna služba je še ocenila, da naloge predlagane parlamentarne komisije niso jasne oziroma so preohlapno definirane. Ob tem so še opozorili, da ugotavljanje domnevnih nezakonitih ravnanj članov uprave gospodarske družbe ni v pristojnosti DZ, presoja zakonitosti poslovanje posamezne politične stranke in financiranja volilne kampanje pa je v pristojnosti računskega sodišča.

Predsednica DZ Klakočar Zupančič je zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije skupaj s pravnim mnenjem vrnila v državni svet in jih prosila za popravek. “Prišlo je do manjšega komunikacijskega šuma o tem, kaj je zahteva in kaj je akt o ustanovitvi parlamentarne komisije. To smo zelo hitro razčistili in 16. aprila je prišel odgovor državnega sveta, da zahteve, ki je po mnenju zakonodajno-pravne službe in mojem mnenju nezakonita oziroma neustavna, ne bodo popravljali,” je orisala.

Državni svet je zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije DZ izglasoval 20. marca na tajnem glasovanju. Pobudo je dal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, predlog je vložila interesna skupina lokalnih interesov. Glede na zahtevo bi komisija med drugim preiskovala domnevno finančno izčrpavanje podjetja Gen-I in domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, ter morebitno interesno ozadje ustanovitve družb KCA in Media partner agencija in njihovo domnevno zlorabo za financiranje omenjene volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda.

Državni svet
Državni svet (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ob tem je pojasnila tudi, zakaj obravnave zahteve državnega sveta ni uvrstila na dnevni red redne aprilske seje. Kot je dejala, so potek redne aprilske seje na kolegiju predsednice obravnavali 12. aprila, torej štiri dni pred odgovorom državnega sveta. “To pomeni, da bo zahteva za ustanovitev parlamentarne preiskave uvrščena na eno od naslednjih sej. S tem bodo upoštevani vsi poslovniški roki,” je še dejala Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora je še povedala, da si ne želi ustanavljanja komisij, za katere je zakonodajno-pravna služba ugotovila, da so zahteve za ustanovitev neustavne.

Tako je napovedala, da bo aktivno pristopila k spremembi zakona o parlamentarni preiskavi, ki bi ga spreminjala tako, da bodo parlamentarne preiskave izpolnjevale svoj namen. “To pomeni, da se bo na njihovi podlagi ugotavljala politična odgovornost nosilcev javnih funkcij. Ne pa da bodo namenjene medsebojnemu obmetavanju in političnemu obračunavanju. Kot država smo zdaj že dovolj zreli, da bi to lahko razumeli,” je izpostavila. Pri tem je dodala, da sta na neustrezno ureditev parlamentarne preiskave v zakonu že opozorila evropska komisija in ustavno sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje