Premier Golob: Delo mora omogočati dostojno življenje 

Slovenija 30. Apr 202322:16 11 komentarjev
Golob v DZ
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

"Delo mora omogočati dostojno življenje, zato smo v tem, razmeroma kratkem času, že poskrbeli za visok dvig minimalne plače in dvakratno uskladitev pokojnin," je v poslanici ob 1. maju, prazniku dela, zapisal predsednik vlade Robert Golob.

“Živimo v času velikih sprememb, novih tehnologij in hitrega razvoja, pa vendar smo ljudje tisti, ki s svojim delom ustvarjamo pogoje za napredek in blaginjo družbe. Pri čemer imajo pravice delavcev v našem delu sveta že desetletja posebno družbeno težo,” je v poslanici ob 1. maju, prazniku dela, sporočil predsednik vlade Robert Golob.

“Ne gre, da bi se hvalili, a v primerjavi z nekaterimi drugimi državami smo dosegli veliko. Seveda ne dovolj. Proces obrzdanja trga dela ni nikoli zares končan, enako velja za iskanje pravičnega ključa za enakopravno razdelitev presežkov. Blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, je sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov,” je še dodal.

Po njegovih besedah s tem v vladi mislijo resno. Kot je zapisal v nadaljevanju, mora delo omogočati dostojno življenje, zato so v tem razmeroma kratkem času že poskrbeli za visok dvig minimalne plače in dvakratno uskladitev pokojnin.

“Med našimi osrednjimi cilji je snovanje sodobnega in spodbudnega delovnega okolja, ki bo podpiralo gospodarske dosežke na eni, enako dosledno pa tudi spoštovanje delavskih pravic na drugi strani. Seveda ne smemo pozabiti na najšibkejše. V tej vladi zato stremimo k ohranjanju družbe solidarnosti ter države, ki organizacijsko in gmotno omogoča delovanje zdravstva, socialnega varstva, izobraževanja, javne infrastrukture. Torej sistemov, ki predstavljajo hrbtenico življenja in dela v naši državi,” je dodal premier.

“Pravo sredstvo za dosego vsega tega je eno samo: dogovor socialnih partnerjev. Ta dialog smo v vladi v zadnjem letu uspešno vzpostavili. Z njim želimo poiskati najboljše možne rešitve,” je v poslanici zapisal Golob.

Slovenija se po njegovih besedah ponaša z visoko usposobljeno delovno silo. “Nahajamo se na ključni geostrateški lokaciji in imamo razvito sodobno infrastrukturo. Zato menimo, da je primarna naloga vlade vlaganje v  delovna mesta prihodnosti. Da dozorimo v družbo znanja, v katero že zlagoma stopamo s pomočjo digitalne preobrazbe in zelenega prehoda,” je še dodal premier in državljanom zaželel, naj jim praznik dela, mlaji, kresovi in prijetna druženja vlijejo dobre volje in optimizma.

Kot je poudaril premier Golob, je 1. maj praznik vseh: “Tako tistih, ki se nahajamo v aktivni dobi življenja, kot tistih, ki ste svojo poklicno pot že zaključili. Zagotovo pa tudi tistih, ki se šele pripravljate na svojo prvo zaposlitev.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje