Robert Golob zavrnil namigovanja, da zapušča položaj predsednika vlade

Slovenija 10. Mar 202409:45 13 komentarjev
Robert Golob v Bruslju 23.3.
Foto: European Council

Ker so se v zadnjih dneh ponovno okrepila namigovanja, da bi utegnil premier Golob predčasno končati mandat predsednika vlade in se preseliti v Bruselj na položaj evropskega komisarja, se je predsednik vlade oglasil na družbenem omrežju Instagram in to zanikal. Tudi aktualni premier se za komuniciranje pomembnih sporočil iz sfere političnega in javnega pogosteje poslužuje enosmerne komunikacije – prek socialnih omrežij.

“Zadnji dan dobivam cel kup sporočil. Od novinarjev, tudi od vas, preko facebooka, instagrama, po SMS-sporočilih … vse živo. Vsi me sprašujete isto: ali je res kaj na tem, da odhajam za evropskega komisarja v Bruselj. Ne. Odgovor je ne. Ne odhajam nikamor. Svoj mandat bom oddelal do konca. Prihajam pa naslednji teden v Maribor, na okroglo mizo o zdravstvu in upam, da se vidimo tam.”

S temi besedami je premier Robert Golob ta konec tedna zavrnil namigovanja, da bo predčasno končal mandat predsednika vlade in po letošnjih evropskih volitvah postal evropski komisar iz Slovenije.

To svoje sporočilo je premier Golob posnel in objavil na socialnih omrežjih.

Ob tem je že mogoče opaziti, da se tudi aktualni predsednik vlade vedno manj poslužuje tradicionalnih načinov komuniciranja, kot so tiskovne konference in poglobljeni intervjuji, kjer vprašanja zastavljajo novinarji, in da enosmerno – prek socialnih omrežij – komunicira tudi pomembna sporočila iz sfere političnega in javnega.

Prav na socialnem omrežju X, ki je eden ključnih kanalov komuniciranja za Janeza Janšo, je namigovanjem, da bo Golob odšel v Bruselj, nekaj pospeška v petek dal predsednik SDS. Janša je namreč zapisal: “Drži. Golob že nekaj časa nadleguje kolege v Evropskem svetu, da bi rad bil prihodnji komisar za energetiko.” 

Intervju z Janezom Janšo
Foto: Jan Gregorc/N1

Gibanje Svoboda in premier Golob sta v zadnjih mesecih izgubila precej javnomnenjske podpore. Nazadnje zaradi afere sodna stavba, v kateri so visoko ceno plačali zlasti  Socialni demokrati, a je ta afera javnomnenjsko škodila tudi Svobodi in vladi.

V zadnjih dneh se v ožjem krogu predsednika vlade ena za drugo vrstijo kadrovske menjave, iz kabineta predsednika vlade med drugim odhaja Petra Škofic, vodja Golobovega kabineta, konec meseca pa se iz političnega in strankarskega življenja umika tudi vplivna generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković.

Konec marca je sodeč po napovedih iz državnega sveta mogoče pričakovati tudi zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solarja in financiranja Gibanja Svoboda.

Kmalu pa bo moralo biti jasno tudi to, kakšna bo kandidatna lista Svobode pred letošnjimi evropskimi volitvami, na kateri pa, kot smo na N1 že poročali, ne bo najbolj priljubljenega obraza Gibanja Svoboda Urške Klakočar Zupančič, ki je kandidaturo zavrnila. 

Svobodi ankete javnega mnenja trenutno na evropskih volitvah napovedujejo drugo mesto, za SDS. Ocen, da na teh volitvah Golob potrebuje dober rezultat, pa ne manjka.

Na drugi strani se krepi politična moč finančnega ministra Klemna Boštjančiča, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, ali se morda prav Boštjančiča pripravlja na prevzem vodenja vlade in vladajoče stranke.

Klemen Boštjančič je namreč pred nedavnim postal podpredsednik vlade, več se je začel pojavljati v medijih, kjer ni komentiral samo dela svojega resorja, v kratkem bo postal še podpredsednik Svobode. Novi generalni sekretar Gibanja Svoboda, ki bo nasledil odhajajočo Vesno Vuković, pa bo Rok Marolt, ki velja za človeka iz Boštjančičevega kroga.

Koalicija se je seznanila z iztočnicami davčne reforme.
Žiga Živulović jr./BOBO

Nekdanja aktivna politika, danes pa pozorna opazovalca političnega dogajanja Pavel Gantar in Bogdan Biščak sta v soboto za N1 sicer ocenila, da je menjava Goloba z Boštjančičem malo verjetna.

Gantar opozarja, da ne bi bilo prvič, da prav tisti, čigar ime se najprej omenja, ne bo izbran, in da se veliko imen pojavi zgolj zato, da se “skurijo”. Tudi Biščak ocenjuje, da se Boštjančiča ne “dela” za novega premierja. Dokler je v igri Golob, to tudi ni mogoče, še dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje