Ustanovitev parlamentarne preiskave na začasnem zadržanju

Slovenija 06. Mar 202420:52 2 komentarja
Državni svet
Državni svet (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Tudi na ponedeljkovem nadaljevanju seje državni svetniki ne bodo odločali o ustanovitvi parlamentarne preiskave, ki naj bi pod drobnogled vzela poslovanje Gen-I in financiranje Gibanja Svoboda. Tako izhaja iz odločitve, ki jo je sprejel predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Državni svet je imel na dnevnem redu seje, ki se je začela pred tednom dni, tudi predlog za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi pod drobnogled vzela delovanje Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba in domnevne nepravilnosti pri financiranju volilne kampanje Gibanja Svoboda. Ustanovitev preiskovalne komisije je predlagala interesna skupina lokalnih interesov, a do glasovanja o tem ni prišlo. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je namreč predlagala preložitev odločanja in razprave.

Pri glasovanju o tem predlogu pa se je zapletlo. Čeprav so predlagatelji parlamentarne preiskave glasno poudarjali, da imajo za njeno uvedbo dovolj glasov, je bila z 18 glasovi za in 15 proti izglasovana preložitev odločanja. Dva podpornika ustanovitve preiskovalne komisije sta se namreč pri glasovanju zmotila. To sta bila Andrej Poglajen iz vrst SDS, ki je bil celo pobudnik zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, in David Klobasa iz vrst NSi. Kot sta pojasnila, sta mislila, da glasujeta o predlogu za tajno glasovanje.

Seja je bila nato zaradi vsesplošne zmede večkrat prekinjena. Sestal se je kolegij državnega sveta, nato še mandatno-imunitetna komisija. Poglajen in Klobasa sta namreč zaradi pomote zahtevala ponovno glasovanje, nekateri svetniki pa so temu nasprotovali. Ker se člani komisije niso uspeli poenotiti o poteku seje, so se državni svetniki razšli brez epiloga.

Marko Lotrič
Predsednik državnega sveta Marko Lotrič (Foto: N1)

Mandatno-imunitetna komisija se je ponovno sestala v petek, a je tedaj zgolj ocenila, da za ugotavljanje dejstev v zvezi s konkretnimi ravnanji na sejah državnega sveta ni pristojna. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je tako za danes sklical kolegij. Ta pa je iz magnetograma ugotovil, da Poglajen in Klobasa ugovora nista podala takoj po opravljenem glasovanju o predlogu interesne skupine negospodarskih dejavnosti za preložitev razprave in odločanja, temveč šele po prekinitvi seje.

Na podlagi te ugotovitve je Lotrič ocenil, da ugovor omenjenih dveh državnih svetnikov ni bil podan pravilno. Zato je po posvetovanju s kolegijem državnega sveta sklenil, da odločanja državnega sveta o ponovitvi glasovanja ne bo dopustil.

To pomeni, da bo državni svet na ponedeljkovem nadaljevanju v sredo prekinjene seje sicer nadaljeval obravnavo točke o odreditvi parlamentarne preiskave, a bodo do besede prišli le predlagatelji zahteve ter predstavniki matične komisije in interesnih skupin. Razprava in odločanje o zahtevi pa bosta prišla na vrsto na eni naslednjih seji. Prva prihodnja seja bo sicer 20. marca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje