Ali imajo odhodi iz najožjega kroga predsednika vlade isti predznak?

Slovenija 09. Mar 202405:50 15 komentarjev
Foto: N1

Ožji sodelavci premierja Roberta Goloba odhajajo kot po tekočem traku. Še zlasti odmevna sta odhoda Vesne Vuković in Petre Škofic. Ampak: ali imata tudi isti predznak? Nikakor, odgovarjata nekoč aktivna politika, danes pa pozorna opazovalca političnega dogajanja. V čem so torej razlike? In ali politična moč, ki jo pridobiva minister Klemen Boštjančič, ogroža premierja Goloba?

Medtem, ko se strasti v politiki zaradi afere sodna stavba še niso povsem pomirile, se že pojavljajo nove zgodbe. Tako smo priče številnim kadrovskim menjavam v najožjem krogu premierja Roberta Goloba.

Najbolj odmevna  sta zagotovo odhoda generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki je na svetu vladajoče stranke v sredo na svetu stranke povedala, da se konec marca umika iz političnega in strankarskega življenja, ter vodje premierjevega kabineta Petre Škofic, kar smo na N1 razkrili v petek.

S 1. aprilom odhaja še državna sekretarka za kulturo Kaja Širok, premier pa naj bi bil nezadovoljen tudi s svetovalko za gospodarske zadeve Sašo Leban, ki prav tako zapušča njegov kabinet in naj bi se preselila na ministrstvo za gospodarstvo.

A ključno vprašanje je, kaj so razlogi za te menjave in ali imajo vse tudi isti predznak?

“Človeka vrže čez ramo”

Tisti, ki Goloba dobro poznajo, sicer pripovedujejo, da nagle kadrovske menjave za njegov način vodenja niso nič neobičajnega.

Tudi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je oktobra lani med pričanjem pred parlamentarno preiskovalno komisijo svoj prvi sestanek z Golobom opisala takole: “Rekel mi je, da če človek ne opravi svoje naloge, ga vrže čez ramo in niti ne pogleda več, kar se lahko zgodi tudi z mano.”

A če Petra Škofic odhaja, ker imata s premierjem že dlje časa različne poglede na vlogo kabineta, ki so se v zadnjih dneh še poglobili, je premier Golob odstop Vesne Vuković pojasnil takole: “Odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila.” Dodal je, da gre na lastno željo, ki jo je izrazila že pred meseci in ji na njeni nadaljnji poti zaželel “samo najboljše.”

Robert Golob, Vesna Vuković
Robert Golob in Vesna Vuković (Foto: N1)

A nekdanja vplivna politika iz strank LDS in Zares, danes pa pozorna opazovalca političnega dogajanja Pavel Gantar in Bogdan Biščak, vidita druge razloge.

Oba namreč poudarjata, da je bilo zaradi načina dela Vesne Vuković zaznati nezadovoljstvo. “Zato je bilo tudi pričakovati, da se bo takšna menjava morala zgoditi,” pravi Gantar. Biščak pa ocenjuje, da je bil “pritisk na premierja, naj jo razreši, velik”, zato umik Vesne Vuković vidi kot posledico dolgotrajnejših dogovarjanj med predsednikom Svobode in strankino generalno sekretarko.

Da je umik Vuković dogovorjen, po Gantarjevi oceni kaže tudi izbira njenega naslednika. Novi generalni sekretar Svobode bo Rok Marolt. “Lahko bi rekli, da gre za menjavo enega napada z drugim napadom, za menjavo enega igralca z drugim igralcem v isti ekipi,” je povedal Gantar. Marolt sicer velja za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Biščaka pa je izbor Marolta začudil: “Izbrali so človeka, ki nima nikakršnih izkušenj z delom v katerikoli stranki in se bo težko znašel na tem položaju, ki je izjemno zahteven. Pa tudi časa ni več na pretek.”

Rok Marolt (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Z odhodom Petre Škofic bodo več izgubili kot pridobili”

Odhod Petre Škofic z mesta vodje kabineta predsednika vlade pa je drugačna zgodba, ocenjuje Gantar, ki Petro Škofic zelo dobro pozna. Med drugim sta dolga leta skupaj delala v stranki LDS, kjer je bila Škofic predstavnica za stike z javnostmi.

Z njenim odhodom bo Golobova ekipa več izgubila kot pridobila, pravi Gantar in pomenljivo dodaja: “Verjamem pa, da bo Petra Škofic zdaj malo bolj srečna.”

Biščak pa poudarja: “Bojim se, da se ljudje umikajo zato, ker ne vidijo več izhoda iz težav, v katerih se je znašla vlada.”  Vidni člani v odhodu so po njegovem ocenili, da premier nima želje po resni spremembi načina delovanja vlade, niti želje, da bi spremenil svoj način delovanja. V ta “koš” Biščak “meče” odhode Petre Škofic, Kaje Širok in Saše Leban.

Petra Škofic (Foto: Saša Despot/BOBO)

Tako Vesna Vuković kot Petra Škofic sta sodili med najbolj vplivne ženske v ožjem premierjevem krogu. Ne manjka ocen, da bo tudi po umiku iz politike Vesna Vuković, ki se vrača v medijski imperij Martina Odlazka, svoj vpliv ohranila.

Na drugi strani za Petro Škofic ocen o ohranitvi vpliva ni slišati, je pa zanjo, kot smo že poročali, veljalo tudi to, da ni prikimala vsem zamislim predsednika vlade.

Se Boštjančiča pripravlja na prevzem vodenja vlade?

Rok Marolt, ki bo kmalu postal generalni sekretar Svobode, torej velja za človeka iz kroga ministra za finance Klemna Boštjančiča. Boštjančič je pred nedavnim postal tudi podpredsednik vlade, kmalu pa bo postal še podpredsednik Svobode.

“Dejstvo je, da se je minister Boštjančič v zadnjem času v medijih več pojavljal in govoril tudi o vprašanjih, ki niso neposredno povezana z njegovim ministrstvom. Krepi se vloga finančnega ministra in financ nasploh, v kakšni meri se krepi tudi njegov politični domet, pa bomo še videli,” analizira Gantar.

Ali je torej mogoče, da se Boštjančiča pripravlja za morebitni prevzem vodenja vlade in vladajoče stranke? Ne bi bilo prvič, pravi Gantar, da prav tisti, čigar ime se najprej omenja, ne bo izbran. Ob tem dodaja, da se veliko imen pojavi zgolj zato, da se “skurijo”. Golobova pozicija v stranki in vladi po Gantarjevi oceni torej ni ogrožena.

Tudi Biščak ocenjuje, da se Boštjančiča ne “dela” za novega premierja. Dokler je v igri Golob, to tudi ni mogoče, še dodaja.

Robert Golob, državni zbor, Bojan Kumer
Robert Golob, Bojan Kumer in v ozadju Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/Bobo)

“Iz tega se ne dela cirkusa”

Oba sogovornika ocenjujeta, da je za vlado ključno, da nekaj front zapre. Gantar poudarja, da si bodo v Svobodi po aferi sodna stavba morali nujno pridobiti vsaj del nekdanjega zaupanja javnosti. “Kadarkoli se v vladi zgodi kakšna afera, to plača največja stranka. Seveda je plačala tudi SD, a zaradi izgube njenega ugleda Svoboda ni pridobila. Nasprotno, izgubili sta obe. In vlada v celoti,” je dejal.

Med nerešenimi težavami Gantar izpostavlja tudi stavko zdravnikov, pomembno pri tem pa je, kako se bo razrešila in ali bodo ljudje zasluge za to pripisali vladi, poudarja.
Z besedami “če dobite preveč dokumentov, jih pač vrnite”, pa oba komentirata dogajanje, ki ga je sprožila poslanka Mojca Šetinc Pašek, nekdanja predsednica preiskovalne komisije.  Pašek namreč namiguje, da je lahko prišlo pri tem, ko je Furs preiskovalni komisiji o agenciji Pristop in njenemu lastniku Primožu Pusarju poslal preveč (občutljivih) podatkov, do zlorabe Fursa v politične namene.  Na Finančni upravi pa zatrjujejo, da so komisiji poslali natanko to, kar je zahtevala.

Šlo naj bi za podatke z bančnih računov Pusarja in njegovih ožjih družinskih članov, pa tudi za podatke o dvigih denarja in posojilih.

Biščak in Gantar po doslej znanih in v javnosti predstavljenih informacijah za zdaj ne vidita afere. “Če dobite preveč podatkov, jih pač vrnite, ne pa iz tega delati cirkusa,” je dejal Biščak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje