Premier Golob po vrhu koalicije: “Bile so pohvale in celo ploskanje”

Slovenija 15. Sep 202218:40 6 komentarjev

Po prvem vrhu koalicije so se tako premier Robert Golob kot podpredsednika vlade Tanja Fajon in Luka Mesec strinjali, da člani koalicije dobro sodelujejo in izpolnjujejo zaveze, ki so jih podali v koalicijski pogodbi, med katerimi je zagotovo odstop od nakupa osemkolesnikov boxer. Po njihovih besedah so se na vrhu dogovorili, kako bodo krepili medsebojno komunikacijo ter delovali v naslednjih stotih dneh.

Prvi vrh koalicije, ki ga je na Brdu pri Kranju gostil predsednik vlade Robert Golob, je minil v znamenju zadovoljstva. “Vrh je potekal v izrazito prijateljskem in sproščenem vzdušju, kar je najboljši dokaz, da so vse govorice in špekulacije o tem, da bi v koaliciji karkoli škripalo, v resnici zlonamerne in popolnoma neosnovane,” je opisal premier Golob.

Tudi po informacijah N1 so bili prisotni na koalicijskem vrhu zadovoljni z dosedanjim delom koalicije, ki ga po njihovem mnenju zaznamujejo dobro sodelovanje in učinkovitost. Pravijo tudi, da razlogov za nezadovoljstvo pravzaprav še ni, bi se pa ti lahko pojavili v oziru na proračun.

“Izjemno pomembno je, da vrh koalicije sovpada z eno temeljnih zaobljub koalicijske pogodbe in to je odpoved pogodbe za nakup oklepnikov boxer. Na ta način smo jasno demonstrirali, ne samo koaliciji, ampak Sloveniji, našim volilkam in volilcem, da smo mislili resno s tem, kar smo obljubljali, in da zaveze, ki smo jih dajali pred volitvami, v resnici izpolnjujemo vsak mesec,” je na novinarski konferenci po vrhu koalicije opisal premier Golob. Kot je pojasnil, so se sodelujoči predstavniki vladne in poslanske ekipe, pa tudi strokovni sodelavci koalicije dogovorili, kako bodo še bolj okrepili komunikacijo med različnimi deležniki in institucijami, saj želijo odpraviti kakršnekoli šume v komunikaciji.

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je prvi koalicijski vrh opisala kot pomemben. “Bil je razmeroma kratek, kar je le potrdilo, da smo si danes povedali, kako želimo sodelovati skupaj,” je opisala in dodala, da je tako med poslanskimi kot med ministrskimi ekipami kljub mnogim izzivom čutiti precej timskega dela.

Tudi ona je pozdravila odločitev o odpovedi nakupa osemkolesnikov boxer, kot dobro odločitev. “Umikamo tudi žičnato oziroma panelno ograjo na meji s Hrvaško. Sprejeli smo otroški dodatek, kar je pomembno sporočilo. Ves čas od začetka imenovanja te vlade in pa seveda krize, energetske, inflacije in prehrambene pomagamo najranljivejšim skupinam naše populacije. In to se mi zdi, da je tisto ključno, kar zavezuje to koalicijo k odgovornosti, ki jo imamo do državljank in državljanov ter k naši zavezi, da delamo skupaj.”

Vladna koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, je sicer nedavno obeležila 100 dni dela. Koalicijski partnerji so že takrat ocenili, da je koalicija trdna in deluje usklajeno, med ključnimi dosežki pa so med drugim izpostavili spoštljiv dialog, stabilnost in zaupanje ter “premišljeno in ciljano ukrepanje za omilitev draginje”.

Tudi podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je prvi koalicijski vrh označil kot zelo uspešen. “Vlada in poslanci smo družno ugotovili, da vlada deluje dobro in da zaveze iz koalicijske pogodbe vestno izvaja,” je dejal in tudi on izpostavil odstop od nakupa oklepnikov boxer, odstranjevanje žice in panelne ograje na meji s Hrvaško ter drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov. “Vlada situacijo budno spremlja in bdi nad tem, da draginja in z njo povezana kriza ne bo ljudi potiskal v revščino,” je dejal.

Tudi Mesec je naznanil, da so se s poslanci dogovorili, kako bodo delovali naslednjih sto dni, ki bodo po njegovih besedah ključni, saj bodo postavili proračuna za leti 2023 in 2024, s tem pa tudi ključne projekte, ki jih bo vlada v prihodnosti izvajala. “Danes smo ugotovili, da smo na obeh ravneh oblasti sklenili trdna zavezništva,” je dejal. “Na ravni vlade vsakič potekajo zelo produktivne polemike, nobenih groženj, izsiljevanja ali česa podobnega. In enako slišimo od poslancev. Koalicijski poslanci imajo med sabo spoštljive in trdne odnose,” je dejal in navedel, da je cilj vlade, da “Slovenija po desetih, petnajstih letih razvojnega zastoja končno dobi vlado, ki bo zmožna državo popeljati naprej”.

Prvi vrh koalicije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Premier Golob je dodal, da so se dogovorili, kako bodo v naslednjih mesecih izboljšali pretok informacij in komunikacijo med vladno in zakonodajno vejo oblasti. Želijo namreč, da so zakonske rešitve na koncu tudi izvedljive. “Bilo je kar nekaj predlogov in vsi so bili konstruktivni. Bile so tudi pohvale in celo ploskanje. Kritik, še manj pa kritičnih zahtev s strani kogarkoli danes ni bilo. Mislim, da je to odlična popotnica, pa to ne pomeni, da nimamo različnih stališč,” je dejal, a navedel.

Tudi Mesec je pojasnil, da manko kritik ne pomeni, da v vladi vlada enoumje. “Bistveno je, da smo se med sabo zmožni argumentirano pogovarjati,” je dejal in vse vladne polemike ocenil kot zelo produktivne. “Z lastnim zgledom kažemo, da se da doseči vse tisto, kar smo dolgo mislili, da se v slovenski politiki ne da,” je dodal.

Novinarska vprašanja o celjski bolnišnici, boxerjih in ustavnih spremembah

Premier Golob je odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje o dogajanju v celjski bolnišnici in ponujenemu odstopu ministra Danijela Bešič Loredana, ki ga – kot je pojasnil – v kolikor ga minister ponudi, ne bo sprejel. “Sploh si ne morem predstavljati, kako bi bilo, če bi se to zgodilo v moji družini.To je nekaj popolnoma nedopustnega,” je komentiral premier. Pozdravil je odstop odgovornih v celjski bolnišnici, saj do takšnih situacij ne sme prihajati. Premier Golob je dodal, da je prepričan, da minister za zdravje dela odlično in bo delal odlično še naprej. “Tudi, če dobim njegov odstop na mizo, ga zaradi tega primera ne bom sprejel. Reforme, ki so pred nami, so tako pomembne, da se jih moramo lotiti s polno paro. Kakorkoli bi bilo to mogoče politično všečno, je v tem primeru odgovornost jasna,” je dejal in napovedal inšpekcijski nadzor tako v zdravstvu kot v socialni oskrbi.

“Revizija je zaključila svoje delo, pregledala je par tisoč strani dokumentov. Projekt se tako ali drugače vleče več mandatov in na tej poti je bil narejen marsikateri odklon od učinkovitosti in gospodarnosti odločitve. Glede tega je bila revizija jasna. Naš interes je, da po zmogljivostih naših bojnih skupin izpolnjujemo Natove zahteve, vendar ne za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi. V bodoče bomo iskali, kako te iste zmogljivosti zagotoviti, na bistveno bolj učinkovit, cenejši in bolj skladen način s tem, kar Slovenija in Slovenska vojska že ima,” je odločitev o umiku iz nakupa osemkolesnikov komentiral premier Golob.

Premier je komentiral tudi pobudo o ustavnih spremembah, ki je bila sprožena pred par tedni. “Vem, da so se na pripravljalnem nivoju že sestale ekipe, da bi ugotovili, katere so teme, kjer skupaj ocenjujemo, da obstaja možnost izpeljave teh sprememb. Računamo, da bi javno obravnavo sprožili po 20. septembru in takrat bi se tudi dobili z vsemi strankami koalicije in opozicije,” je napovedal.

Celotno novinarsko konferenco po vrhu koalicije si lahko ogledate v video posnetku zgoraj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje