Prihaja sprememba vremena: državo bodo zajele padavine

Slovenija 22. Okt 202312:49
dež, deževje, padavine, dežnik
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Jutri bomo zakorakali v zadnji teden meseca oktobra. Tudi naslednje dni pa bodo temperature za ta čas visoke. Od torka naprej bodo državo zajele padavine, glavnina dežja pa bo po napovedih meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Luke Ravnika padla v zahodnem, južnem in osrednjem delu Slovenije. Zaradi napovedanih neviht in vetra je Arso v torek za celo državo izdal rumeno vremensko opozorilo.

Potem ko je Slovenijo prejšnjo nedeljo dosegla izrazita hladna fronta, ki je s seboj prinesla izrazit padec temperatur, je sredi tedna sledil vremenski obrat. V petek smo se po nekaj dneh zares hladnega vremena zbudili v nenavadno toplo jutro.

Kot smo poročali, so na nekaterih meteoroloških postajah Agencije RS za okolje (Arso) zjutraj izmerili več kot 21 stopinj Celzija. Petkovo jutro je bilo v večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra. Visoke temperature pa so vztrajale tudi čez dan. V Dobličah pri Črnomlju so tako v petek celo presegli dosedanji oktobrski rekord povprečne dnevne temperature.

Z visokimi temperaturami za ta čas bomo vstopili tudi v zadnji oktobrski teden. Jutri zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem okoli 13 stopinj Celzija. Čez dan bo sončno in prijetno, saj se bo živo srebro povzpelo do 20 stopinj Celzija, na Primorskem bo še za odtenek topleje, kjer bodo namerili do 22 stopinj Celzija.

Arso izdal rumeno vremensko opozorilo

S torkom sledi vremensko poslabšanje. Zjutraj bo po nižinah zopet megleno, pihal bo jugozahodni veter. Že dopoldne pa se bodo na zahodu države začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo čez dan okrepile in popoldne zajele vso Slovenijo.

“Vmes lahko nastane tudi kakšna nevihta,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Luka Ravnik. Padavine bo spremljal okrepljeni jugozahodni veter, ob morju jugo. Zaradi vetra in neviht je agencija za okolje v torek za vso državo izdala rumeno vremensko opozorilo.

Nestanovitno vreme s krajevnimi padavinami in vmesnimi prekinitvami bo vztrajalo do vključno petka. “Glavnina padavin bo po trenutnih napovedih padla s torka na sredo in s četrtka na petek. Težišče dežja bo zahodna, južna in osrednja Slovenija. Padavine bo sicer tudi na vzhodu, a jih bo precej manj. Še naprej bo pihal jugozahodni veter,” je dodal.

Arso opozorilo
Foto: Agencija RS za okolje

Kljub prihodu vremenske motnje pa v naslednjih dneh ni pričakovati, da bi ta vplivala na padec temperatur. Slovenija je namreč še vedno pod vplivom južnih do jugozahodnih vetrov, ki so se v prejšnjih dneh okrepili nad Sredozemljem, k nam pa posledično doteka zelo topel zrak iznad severne Afrike. Na vreme v prihodnjem tednu bo deloma vplivala tudi atlantska zračna masa.

“V naslednjem tednu ne bo tako hladno, kot je bilo v začetku tega tedna, saj smo še vedno pod vplivom jugozahodnih vetrov. Izrazite ohladitve ne bo, saj vremenska motnja ne prinaša tudi hladnega zraka. Za enkrat ostajamo v toplem, večjih temperaturnih sprememb ne bo,” je pojasnil meteorolog. 

Večjih vremenskih posebnosti v naslednjem tednu po trenutnih meteoroloških napovedih za zdaj tako ni pričakovati. “Vreme bo jesensko in občasno deževno,” je za N1 še dejal meteorolog Ravnik.