Prihajajo nove cene bencina in dizla: koliko boste odšteli za poln rezervoar?

Slovenija 09. Mar 202408:54 2 komentarja
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

V torek prihajajo nove spremembe cen goriv zunaj avtocestnega križa. Portal Moje finance napoveduje, kolikšne bodo nove cene.

Po izračunih portala Moje finance se bo dizel po tem, ko se je dva tedna nazaj podražil na 1,523 evra za liter, tokrat pocenil za okoli tri cente. To bi pomenilo, da bi stal okoli 1,494 evra za liter, kar znaša okoli 74,7 evra za 50-litrski rezervoar.

Cena bencina bi se lahko za spoznanje dvignila. Za liter je trenutno zunaj avtocest treba odšteti 1,491 evra, po novem pa bi stal 1,496 evra, kar pri 50 litrih znese 74,8 evra.

Če vlada ne poseže v trošarine, se bosta torej ceni bencina in dizla praktično izenačili.

Znižala naj bi se tudi cena kurilnega olja, še pišejo Moje Finance. Liter trenutno stane 1,170 evra, od torka bi lahko bila cena nekaj centov nižja.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje