Poklukar po trilateralnem srečanju: Z Avstrijo in Hrvaško odlično sodelujemo

Slovenija 12. Dec 202310:56 3 komentarji
srečanje notranjih ministrov
N1

Na Brdu pri Kranju poteka dvodnevno zasedanje ministrov za notranje zadeve članic Salzburškega foruma, ki ga gosti slovenski notranji minister Boštjan Poklukar. Danes se je Poklukar na tristranskem srečanju pogovarjal s hrvaškim in avstrijskim ministrom za notranje zadeve.

Slovenski minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na dvodnevnem srečanju gosti notranje ministre petih držav članic Salzburškega foruma, zasedanja pa se udeležujejo še predstavniki Češke, Poljske, Madžarske, Evropske komisije ter agencij Europol in Frontex.

Slovenija kot trenutno predsedujoča Salzburškemu forumu je na dnevni red uvrstila aktualni temi s področja notranjih zadev – to sta prihodnost schengenskega območja, kjer bo govora tudi o pomenu pridružitve Romunije in Bolgarije, in boj proti tihotapljenju migrantov.

Drugi dan zasedanja je potekalo tudi trilateralno srečanje notranjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Poklukar je na današnji novinarski konferenci dejal, da so prvi del razprave namenili schengenskemu območju, in dodal, da ga veseli, da je avstrijski notranji minister Gerhard Karner napovedal postopno približevanje Romunije in Bolgarije k schengenskemu območju. “Slovenija podpira vstop obeh držav v schengenski prostor. Upam, da bomo čim prej sprejeli ti dve državi, saj sta izpolnili vse pogoje,” je dejal Poklukar.

S pridružitvijo Romunije in Bolgarije bo schengensko območje po Poklukarjevih besedah postalo še močnejše, ob tem pa je izpostavil, da območje zaradi številnih vzpostavitev notranjih nadzorov na mejah med državami zaradi povečanega števila migracij in terorističnih groženj, ne deluje, kot bi moralo. “Vrnitev k polno delujočemu schengenskemu območju potrebuje predvsem učinkovit pravni okvir s čim manj izjemami, ki ga bomo v nadaljevanju dosledno izvajali,” je dejal slovenski minister za notranje zadeve.

Z Avstrijo in Hrvaško po mnenju ministra Poklukarja Slovenija dobro sodeluje, predvsem v okviru skupnih patrulj, kjer koordinirajo operativne aktivnosti za zaznavo tihotapljenja migrantov. Kot je dejal slovenski notranji minister, je problem tihotapljenja prebežnikov velik in bi ga bilo treba še bolj podrobno nasloviti. Poudaril je, da si želi, da bi države tudi v prihodnje še bolj tvorno sodelovale, tako na ravni ministrov kot tudi na ravni generalnih direktorjev policij, kar se je izkazalo kot dobra praksa.

“Ocenjujem, da je sodelovanje s sosednjima Avstrijo in Hrvaško dobro. S Hrvaško smo v začetku septembra izboljšali sodelovanje na politični ravni in policijskim sodelovanjem. Tudi z Avstrijo odlično sodelujemo na različnih področjih. Samo skupaj bomo lahko še boljši in učinkoviti,” je poudaril.

Kot zelo zahtevno nalogo je navedel vračanje oseb, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in bivanje v EU. Po Poklukarjevih besedah so bili ministri začudeni, da svet ministrov ni potrdil začetka pogajanj za sklenitev statusnega sporazuma med Bosno in Hercegovino in Evropsko unijo. “Imam občutek, da bi morala biti Evropska komisija tista, ki bi pokazala malo več odločenosti v tem procesu,” je izpostavil Boštjan Poklukar.

Migracije so se v zadnjem času znašle na vrhu seznama prioritet za evropske države. Članice Salzburškega foruma so, enako kot številne druge države v schengenskem območju, v zadnjih mesecih zaostrile ali ponovno uvedle nadzor na notranjih mejah. Romunija in Bolgarija nista članici schengna, njun vstop za zdaj blokira Avstrija.

Voditelji več članic foruma, tudi slovenski premier Robert Golob, so ob tem v zadnjih mesecih izrazili željo, da notranji nadzor ne bi postal trajen. Razlog za vse slabše delovanje schengna je zlasti nezmožnost članic EU, da bi dosegle dogovor o skupni migracijski politiki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje