Primanjkuje tudi zdravila za zniževanje krvnega tlaka

Slovenija 10. Feb 202318:05 3 komentarji
pritisk, merjenje pritiska
Profimedia

V slovenskih lekarnah ni mogoče dobiti nekaterih zdravil, ki jih prodajajo brez recepta, in nekaterih zdravil na recept. Med njimi je tudi zdravilo Amcandin za obvladovanje visokega krvnega tlaka, ki ga proizvaja Lek. O možnih nadomestilih se morajo bolniki nujno posvetovati z zdravnikom, ti pa opozarjajo, naj si tudi ob nedostopnosti zdravil bolniki teh med sabo ne posojajo ali podarjajo.

V zadnjem času je bolj kot sicer motena preskrba z različnimi zdravili in tako teh v slovenskih lekarnah ni mogoče dobiti. Med njimi so zdravilo, ki je namenjeno doječim materam, nekateri antibiotiki, predvsem za otroke, antiepileptiki in zdravila za nižanje telesne temperature. Beležijo pa tudi pomanjkanje zdravila Amcandin za obvladovanje visokega krvnega tlaka, katerega proizvajalec je Lek.

Na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki je odgovorna za nadzor nad preskrbo, so nam pojasnili, da jih je imetnik dovoljenja za promet z zdravilom (farmacevtska družba Lek) o motnji v preskrbi z zdravilom Amcandin v kapsulah z različnimi odmerki obvestil septembra 2022. Zdravilo naj bi bilo po zadnjih zagotovilih spet na voljo 20. februarja. Aktualen seznam motenj v preskrbi z zdravili je dostopen na spletnih straneh JAZMP.

Na Facebooku smo zasledili tudi povpraševanja bolnikov, ki so jemali Amcandin, nato pa ga v lekarnah ni bilo več mogoče dobiti. Spraševali so, ali ima morda kdo zdravilo doma in bi jim ga posodil oziroma podaril. Ali je to primerno, smo vprašali družinsko zdravnico iz ljubljanskega zdravstvenega doma dr. Neno Kopčavar Guček, ki pravi, da je glede “posojanja” zdravil farmacevtska stroka precej odločna. “Glede na to, da načina in okoliščin predhodnega hranjenja zdravil na domu ni mogoče preveriti oziroma nadzirati, naj bi se zdravil ne posojalo in podarjalo. Na ta način se lahko izognemo tudi neželenim učinkom zdravil, morebitnim že znanim alergijam in interakcije med zdravili, ki jih posameznik, ki so mu zdravila podarjena, že jemlje,” je poudarila zdravnica. Obstaja pa za bolnike, ki so jemali Amcandin, več drugih možnosti.

Dve učinkovini, ki ju je možno sestaviti

Amcandin vsebuje dve učinkovini, to sta kandesartan (v obliki soli cileksetilkandesartanat) in amlodipin. Zdravila je sicer mogoče ob pomanjkanju na slovenskem trgu dobiti tudi v tujini, toda kot pravijo na JAZMP, na Hrvaškem in v Italiji omenjene kombinacije učinkovin v enem zdravilu ni. Od sosednjih držav je kombinacija dostopna le v Avstriji, a tudi tam beležijo motnje v preskrbi.

zdravilo amlodipin
Profimedia

V času pomanjkanja zdravila imajo bolniki na voljo več možnosti, o vseh pa se morajo dogovoriti s svojim zdravnikom, poudarjajo na JAZMP.

“Amcadin je tako imenovano dvokomponentno zdravilo, kar pomeni, da vsebuje dve učinkovini za zniževanje krvnega tlaka, cileksetilkandesartanat in amlodipin,” pojasnjuje Kopčavar Guček, “zato ga je mogoče ‘sestaviti’ iz dveh zdravil, ki vsebujeta posamezno učinkovino v enakem odmerku”. Vsako od učinkovin je tako mogoče dobiti posebej, proizvajajo ju druge farmacevtske družbe. To bi pomenilo, da bi pacient namesto ene tablete Amcadina moral jemati dve tableti, vsako s svojo učinkovino.

O tem, v katerem primeru lahko dobite zdravilo v tujini, ZZZS pa vam povrne stroške, lahko preberete v tem članku.

Zdravilo je mogoče zamenjati tudi z drugim zdravilom s podobnim učinkom. “Učinkovina cileksetilkandesartanat sodi v družino sartanov, pri nas je iz te skupine dostopnih precej kemično zelo podobnih učinkovin, ki naj bi bile podobne po učinku,” pravi Kopčavar Guček, a opozarja, da ima vsaka učinkovina “svojo drobno specifičnost in pri posameznem pacientu lahko pri zamenjavi pride do nezadostnega učinka,” kar pomeni, da nova kombinacija ne zniža tlaka kot prvotna.

“Ker pod imenom Amcadin obstaja več različnih jakosti iste kombinacije zdravil, je treba biti pri nadomeščanju zdravila na to posebej pozoren,” opozarja Kopčavar Guček. “Po menjavi zdravila naj pacient zdravnika obvešča, kako zdravilo učinkuje,” še svetuje in dodaja, naj si bolniki po menjavi zdravila doma merijo tlak ter se na podlagi teh meritev skupaj z zdravnikom posvetujejo o učinkovitosti nadomestnega zdravila.

Zakaj primanjkuje zdravil?

V zadnjem času tako v Sloveniji kot drugod po Evropi beležijo povečano število motenj v preskrbi z zdravili. Kaj je razlog, da Amcandina trenutno ni na zalogi, v Leku ne razkrivajo. “Razlogi za pomanjkanje dobave zdravil so kompleksni in se lahko od primera do primera razlikujejo. Možni razlogi za pomanjkanje v farmacevtski industriji so lahko omejitve proizvodnih zmogljivosti, vse večje svetovno povpraševanje, pomanjkanje surovin, tehnične motnje, spremembe regulativnih zahtev in še veliko več,” pravijo v Leku in pojasnjujejo, da zaradi pogodbenih in konkurenčnih razlogov ne komentirajo podrobnosti o svoji dobavni verigi.

“Podobno kot številna druga farmacevtska podjetja sodelujemo z izkušenimi in usposobljenimi dobavitelji po vsem svetu, ki proizvajajo visokokakovostne izdelke v popolni skladnosti z vsemi zahtevanimi svetovnimi standardi kakovosti,” še pravijo pri Leku in sporočajo, da bodo “naredili vse, kar je v naši moči, da bo zdravilo v Sloveniji kmalu na voljo.” Kot je razvidno iz podatkov o zdravilu Amcandin, ga v skupini Sandoz proizvajajo poleg ljubljanskega Leka še v Nemčiji in na Poljskem.

proizvodnja zdravila farmacija
Profimedia

Kaj so razlogi, da tako velikega števila zdravil trenutno v lekarnah ni? Na JAZMP naštevajo možnosti pomanjkanja učinkovin, proizvodnih omejitev in distribucijske težave, poudarjajo pa, da je v Sloveniji dodatna težava velikost (majhnost) trga. “Le najbolj prodajana zdravila se v Sloveniji prodajajo v tako velikih količinah, da je za Slovenijo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh ostalih si serijo delimo z drugimi državami, kar poveča potrebo po usklajevanju proizvodnih naročil,” so pojasnili za STA.

Dodajajo, da v zadnjih dveh letih do motenj prihaja tudi zaradi epidemije covida-19, “saj se je prioritetno proizvajalo cepiva in zdravila proti covidu-19, pa tudi zaradi večtedenskih zaprtij najpomembnejših pristanišč in proizvodnih mest zdravilnih učinkovin izven EU.” Pravijo še, da so se “tako rekoč čez noč spremenile potrebe po posameznih zdravilih oziroma skupinah zdravil, kot na primer ob sedanjem povečanem sezonskem valu prehladnih obolenj in virusnih ter bakterijskih okužb”.

V naši drugi veliki farmacevtski družbi Krka – ki po njenih navedbah zagotavlja skoraj 30 odstotkov zdravil, ki jih potrebujejo bolniki v Sloveniji – pravijo, da procesi v njihovi oskrbovalni verigi zaradi modela vertikalne integracije potekajo nemoteno. “Dobršen del surovin za svoje izdelke proizvedemo sami, obenem pa nam dobra likvidnost in kapitalska struktura omogočata financiranje povečanih varnostnih zalog osnovnega materiala. Tako kljub nestabilnim razmeram nemoteno zagotavljamo proizvodnjo končnih izdelkov,” so zapisali.

Zanimivo je, da je Krka leta 2017 dobila priznanje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za inovacijo za izboljšavo procesa izdelave kandesartana, ki ga je tudi zaščitila s patentno prijavo. Leta 2021 pa je Krka dobila še drugo priznanje GZS za razvoj dvoslojne tablete s kandesartanom in amlodipinom – torej istih učinkovin, ki ju vsebuje Lekov Amcandin, ki ga na trgu trenutno ni.

V novomeški družbi pravijo, da tega zdravila na slovenski trg niso lansirali in da ne dobavljajo surovin drugim proizvajalcem zdravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje