Pripravljen predlog zakona o psihoterapiji in napovedan zakon o duševnem zdravju

Slovenija 05. Apr 202314:50 0 komentarjev
ministrstvo za zdravje
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog zakona o psihoterapiji, s katerim želijo regulirati to področje. Napovedalo je tudi pripravo zakona o duševnem zdravju.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog zakona o psihoterapiji, s katerim želijo to področje regulirati, tudi z licencami in zbornico za psihoterapevte, je na srečanju z novinarji povedala vodja sektorja za duševno zdravje in demenco na ministrstvu Mojca Zvezdana Dernovšek. Napovedala je tudi pripravo novega zakona o duševnem zdravju.

Direktor direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Branko Bregar je povedal, da ima na ministrstvu duševno zdravje visoko prioriteto, zato so lani ustanovili sektor za duševno zdravje in demenco.

V kratkem načrtujejo zaključek priprave novele zakona o duševnem zdravju, ki popravlja določene neustavnosti. Novelo trenutno medresorsko usklajujejo, nato pa načrtujejo, da jo bodo poslali v postopek na vlado, je pojasnila Nadja Čobal iz sektorja za duševno zdravje na ministrstvu.

V načrtu tudi priprava zakona o duševnem zdravju

Ob tem pa nameravajo pripraviti tudi povsem nov zakon o duševnem zdravju, s katerim bodo po njenih besedah skušali pokriti področja, ki jih zakon še ne obravnava. Med njimi je naštela področje otrok in mladostnikov, tudi z ureditvijo nove institucije, ki bi skrbela za otroke in mladostnike z nevarnim vedenjem.

Predlog zakona, ki ga bo po besedah Mojce Zvezdane Dernovšek pripravila nova delovna skupina na ministrstvu, bo zaobjel tudi področje uporabe posebnih varovalnih ukrepov, denimo pasov za fiksiranje, ki potrebuje dodelavo.

Ob tem so na ministrstvu za zdravje pripravili tudi predlog zakona o psihoterapiji, ki ga bodo po načrtih v nekaj tednih poslali v javno obravnavo, je povedala medijem.

Kot je pojasnila, zakon formalno ureja poklic psihoterapevta in kriterije za pridobitev licence, ki trenutno ne obstaja. Med kriteriji zakon opredeljuje, kakšna izobraževanja, specializacije in supervizije potrebuje posameznik za opravljanje tega poklica. Zakon bi uvedel tudi psihoteraptevtsko zbornico.

Psihoterapija v Sloveniji postaja “biznis”

Psihoanalitična psihoterapevtka Urška Batellino je poudarila, da psihoterapija v Sloveniji postaja “biznis”, saj je povpraševanje večje od ponudbe. Posledično še neizkušeni terapevti, ko dobijo dovoljenje za odprtje ambulante, slednjo zapolnijo v letu dni.

Ker pa se po njenih besedah v tem času profesionalno še ne razvijejo dovolj, je lahko takšna pomoč premalo strokovna. Izobraževanje psihoterapevtov in regulacija tega poklica sta zato nujno potrebna, je izpostavila.

Na vprašanje, ali je morda težava v kateri od visokošolskih institucij, ki izobražujejo psihoterapevte, je Dernovšek odgovorila, da ne, pač pa so problem “vikend tečaji”. Zakon pa je ob urejanju področja psihoterapije namenjen tudi zaščiti uporabnikov, je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!